Romania se aliniaza pozitiei celor zece noi state membre ale Uniunii Europene si nu va sustine propunerea britanica referitoare la perspectiva financiara pe perioada 2007-2013 daca nu va fi imbunatatita substantial, a declarat ieri, primul-ministru C
Romania se aliniaza pozitiei celor zece noi state membre ale Uniunii Europene si nu va sustine propunerea britanica referitoare la perspectiva financiara pe perioada 2007-2013 daca nu va fi imbunatatita substantial, a declarat ieri, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. "Ne asteptam la o propunere care sa se bazeze pe principiul fundamental pe care s-a construit Uniunea Europeana in decursul evolutiei ei, principiul care a permis acordarea de catre statele bogate a unor ajutoare catre statele mai putin dezvoltate, si in acest fel diminuarea decalajelor. Din pacate, propunerea britanica acopera in prea mica masura acest capitol" a afirmat premierul. Conform propunerii britanice, pe perioada 2007 - 2009 (primii trei ani din noua schema bugetara discutata in Uniunea Europeana) prevederile financiare raman neschimbate. Propunerea prevede insa scaderea anumitor contributii de la bugetul Uniunii Europene in perioada 2009 - 2013. Premierul a afirmat ca pentru Romania si Bulgaria, precum si pentru celelalte zece state noi membre, contributia de la bugetul Uniunii Europene pentru diminuarea decalajelor existente este foarte importanta si ar trebui sa fie cat mai substantiala. "Investitiile in diferite domenii - infrastructura, dezvoltare economica, politica de coeziune sociala - vor aduce dividende inzecite si, prin urmare, este un efort care merita facut", a subliniat primul-ministru. "Fara indoiala ca, in perspectiva, bugetul Uniunii Europene trebuie sa se orienteze catre acele sectoare care vor face Europa mai competitiva intr-un sistem globalizat", a apreciat Tariceanu. El a aratat ca "este util ca sume importante sa fie alocate in viitor pentru cercetare, dezvoltare, inovatie", insa decalajele intre vechile si noile state membre nu trebuie neglijate. "Vrem sa spunem da unui proiect de buget imbunatatit care sa nu penalizeze tarile noi membre sau in curs de aderare", a mai spus Tariceanu, amintind ca exista insa si unele propuneri bune in acest proiect de buget.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.