Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti a organizat ieri, la initiativa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), o aplicatie de cutremur pentru a urmari reactia institutiilor abilitate in cazul unu
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti a organizat ieri, la initiativa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), o aplicatie de cutremur pentru a urmari reactia institutiilor abilitate in cazul unui asemenea dezastru. Exercitiul a venit la numai o zi dupa ce in Romania s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.
Pamantul s-a zguduit la ora 5.56
In cadrul exercitiului a fost testat modul in care comunica institutiile abilitate si cat de repede se pot coordona acestea pentru a lua decizii. Inspectoratul este coordonat de Prefectura Municipiului Bucuresti si din el fac parte reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, Administratiei si Internelor, Apararii Nationale, Sanatatii, Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, dar si reprezentanti ai Primariei Generale a Bucurestilor si ai primariilor de sector si ai altor institutii ale statului.
Primul raport al exercitiului a fost dat la 8.30, la Centrul Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti, sub conducerea prefectului Mioara Mantale (foto). In cadrul exercitiului s-a luat in calcul faptul ca, la ora 5.56, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter si o magnitudine de VIII grade pe scara Mercalli. Unda seismica a fost resimtita in Bucuresti cu o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter. In urma seismului, in intreg municipiul s-au produs diverse situatii de urgenta ce au presupus prabusirea unor cladiri, avarierea sediilor unor agenti economici si institutii publice, aparitia de accidente chimice, tehnologice, explozii, incendii, surprinderea unor persoane sub daramaturi, accidente rutiere si feroviare. Printre institutiile publice avariate s-au aflat Prefectura Municipiului Bucuresti - partial, sediul Directiei Generale a Vamilor - total, sediul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti - partial, sediul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - total, sediul Primariei Sectorului 5 - total.
Scenariu de groaza
Din datele centralizate la Secretariatul Permanent al Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta, la ora 13.00, in urma producerii seismului se inregistrau 637 de persoane decedate, 576 de raniti, 3.286 de persoane ramase fara adapost, 200 de persoane salvate, 700 de persoane evacuate. In total, 5.399 de persoane au fost afectate, 82 de imobile afectate de cutremur sau de incendii, sase obiective social-economice distruse (3) si avariate (3), trei spitale de urgenta au ramas fara alimentare cu energie electrica, acestea functionand pe surse auxiliare - Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalul de Urgenta Bagdasar, Spitalul de Urgenta Dr. Burghele, 50 de retele de apa si canal au fost afectate: 24 de alimentare cu apa, 25 de canalizare si o statie de pompare, 24 de retele de distributie a energiei electrice au fost afectate: patru de inalta tensiune si 20 de joasa tensiune. De asemenea, s-a intervenit pentru scoaterea din subteran a celor 250 de persoane blocate in metrou. In zona Institutului Pasteur, afectat de o explozie, existand risc de contaminare biologica, s-a intervenit prompt pentru limitarea efectelor asupra populatiei si a mediului inconjurator. La fel in zona Pietei Rahova, unde s-a produs un accident rutier soldat cu rasturnarea unei autocisterne incarcate cu 30 tone clor lichid. Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor izbucnite la un tranformator de mare putere la CET Progresul si la fabrica de mobila Silvarom din cartierul Giulesti.
Vulnerabili
In urma primelor analize efectuate, au rezultat elemente pozitive, dar si multe elemente vulnerabile. Spre exemplu, Capitala beneficiaza de o harta digitala in sistem GIS, susceptibila de operare in timp real - "importanta parghie tehnologica, de nivel european", afirma Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. de nivel european.
Dar, inca foarte multe cladiri din Capitala prezinta un ridicat risc seismic - si de aceea, Borbely a declarat ca va propune sanctionarea proprietarilor/locatarilor care vor refuza demararea urgenta a reabilitarii seismice; iar sistemul de comunicatie in astfel de situatie trebuie reanalizat. Ieri s-a apelat la radio-amatori si se mizeaza pe ajutorul lor si intr-o situatie reala. Educatia antiseismica se impune de urgenta, de asemenea. Autoritatile propun manuale si ore speciale in scoli in acest sens. Nu in ultimul rand, Borbely a anuntat ca, pana la sfarsitul saptamanii viitoare va inainta Executivului o lista cu dotarile necesare care trebuie asigurate din Bugetul de stat. Aceasta lista va fi realizata, cel putin pentru Bucuresti, dupa ce fiecare sector isi va centraliza necesarul in functie de zonele vulnerabile si care prezinta risc in caz de cutremur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.