Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a luat in discutie doua sesizari transmise de Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.
Una dintre aceste sesizari afirma ca postu
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a luat in discutie doua sesizari transmise de Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.
Una dintre aceste sesizari afirma ca postul Antena 1 a actionat eronat din punct de vedere deontologic prin colaborarea cu autoritatile in cazul lui Constantin Grozea, persoana data in urmarire generala in momentul realizarii unui interviu de catre echipa postului respectiv.
Consiliul de Onoare al CRP considera ca redactia Antena 1 nu s-a abatut in acest caz de la normele Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, intrucat personajul in discutie nu putea beneficia de pastrarea confidentialitatii surselor de informatii, avand in vedere faptul ca nu existau informatii privind demascarea vreunor abuzuri, aspect care ar fi putut sa justifice din punct de vedere al interesului public neanuntarea autoritatilor. Mai mult, Consiliul de Onoare al CRP considera ca redactia Antena 1 a actionat in mod responsabil in acest caz, avand in vedere necesitatea protejarii propriilor reporteri de posibile agresiuni ale unui personaj violent si chiar riscul unor ulterioare atacuri din partea acestuia, ceea ar fi pus in pericol alti oameni.
In activitatea jurnalistica se impune analiza atenta a ceea ce reprezinta realmente sursa confidentiala, spre deosebire de senzationalul aflat dincolo de lege. In aceste din urma cazuri, nu se poate invoca din punct de vedere deontologic vreun interes pentru protejarea identitatii.
Cea de-a doua sesizare privea modul in care a fost relatat cazul agresiunii impotriva fiicei domnului Marko Bela de unele organe de presa.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa prezinta scuze in mod public doamnei Marko Eszter si tatalui dumneaei, domnul Marko Bela, pentru faptul ca o serie de institutii mass-media au adus in discutie o posibila agresiune sexuala impotriva doamnei Marko Eszter. Consiliul de Onoare al CRP considera ca respectivele institutii au incalcat normele etice ale profesiei prin gestul lor. In acest caz nu exista vreun motiv pentru a nu se pastra confidentialitatea.
Acest comunicat se constituie intr-un avertisment dat membrilor CRP care au ales sa procedeze in acest fel, incalcand Codul Deontologic al Ziaristului pe care s-au angajat sa il respecte. Consiliul de Onoare solicita tuturor institutiilor mass-media sa se abtina in ceea ce priveste publicarea identitatii victimelor unor infractiuni de posibila natura intima.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.