O echipa de arheologi care isi desfasoara activitatea in Guatemala a anuntat ca a descoperit una dintre cele mai spectaculoase opere de arta ale civilizatiei maya, relateaza BBC News Online. Arheologii au declarat ca au descoperit o pictura murala ca
O echipa de arheologi care isi desfasoara activitatea in Guatemala a anuntat ca a descoperit una dintre cele mai spectaculoase opere de arta ale civilizatiei maya, relateaza BBC News Online. Arheologii au declarat ca au descoperit o pictura murala care prezinta mitul creatiei in versiune maiasa si incoronarea unui rege care a trait in urma cu peste doua mii de ani. Arheologul William Saturno de la Universitatea din New Hampshire a spus ca descoperirea facuta este "echivalentul maias al Capelei Sixtine". Lucrarea a fost descoperita la situl San Bartolo din nordul Guatemalei. Potrivit arheologului, lucrarea murala, pictata cu albastru, portocaliu si rosu, a fost descoperita in dreptul peretelui vestic al unei camere construite in apropierea unei piramide. Pictura murala, cu dimensiunile de 0,9 pe noua metri, prezinta patru zeitati, variatii ale aceleiasi figuri. Una dintre ele reprezinta o zeitate acvatica care ofera peste, a doua figura este un zeu al pamantului care sacrifica o caprioara, a treia pluteste in aer si a patra se afla pe un camp plin de flori. Regele maias incoronat este prezentat la finalul picturii murale. Arheologii sustin ca lucrarea este unica pentru ca a fost realizata cu cateva sute de ani inainte de epoca clasica a civilizatiei maiase.
"Este ca si cum am fi descoperit Capela Sixtina inainte sa stim ca a existat fenomenul numit Renastere. Este ca si cum nu ar fi existat decat arta moderna si apoi dintr-o data am da peste degetul lui Dumnezeu care atinge mana lui Adam", spune profesorul William Saturno. Arheologii spun ca aceasta pictura are o valoare deosebita pentru ca a fost realizata cu sute de ani inaintea asa-numitei perioade clasice a culturii maya. Reprezentantii acestei culturi, celebri pentru vastele lor cunostinte de astronomie si matematica, au dominat sudul Mexicului si portiuni din America Centrala vreme de 1500 de ani pana in momentul in care au fost infranti de spanioli in urma cu 500 de ani. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.