Electoratul irakian este asteptat, azi, la urne, pentru alegerea celor 275 de deputati care vor forma viitorul legislativ de la Bagdad. Scrutinul se desfasoara intr-un climat agitat, ultima perioada fiind marcata de numeroase atentate insurgente, de
Electoratul irakian este asteptat, azi, la urne, pentru alegerea celor 275 de deputati care vor forma viitorul legislativ de la Bagdad. Scrutinul se desfasoara intr-un climat agitat, ultima perioada fiind marcata de numeroase atentate insurgente, de rapiri si executii comise de teroristi islamisti. In plus, in seara inchiderii campaniei, marti, serviciile de securitate irakiene au descoperit, la bordul unui camion-cisterna ce venea din Iran, sute de buletine de vot in alb. Acestea nu erau imprimate de Comisia Electorala irakiana independenta, singura abilitata sa furnizeze material pentru vot. Alte trei vehicule de transport suspecte erau cautate, ieri, in regiunile Hanakin si Shalamsheh, situate la est de capitala, in apropiere de frontiera cu Iranul, noteaza Mediafax.
Mai multe formatiuni politice inscrise in cursa electorala au avertizat in legatura cu riscurile fraudarii scrutinului.
In luna ianuarie, majoritatea sunnitilor a boicotat alegerile pentru desemnarea unui Parlament interimar, gest care a dus la marginalizarea lor pe scena politica irakiana. De aceasta data, sunnitii au decis sa participe la scrutin, pentru a avea posibilitatea de a lua parte, dupa alegeri, la dezbaterea privind amendamentele la Constitutie. Mai multi senatori americani considera ca viitorul Guvern irakian, ce va fi format in urma alegerilor de azi, ar putea sa devina operational abia peste trei luni si jumatate.
Ei au atras atentia si asupra faptului ca anuntarea oficiala a rezultatelor scrutinului ar putea dura chiar si trei saptamani. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.