Cunoscatorii limbii germane vor putea asista azi (14 decembrie), la Goethe-Institut Bucuresti, cu incepere de la orele 18.00, la o seara literara a carei protagonista este Inge Deutschkron, autoarea volumului de memorii "Am purtat steaua galbena" ("I
Cunoscatorii limbii germane vor putea asista azi (14 decembrie), la Goethe-Institut Bucuresti, cu incepere de la orele 18.00, la o seara literara a carei protagonista este Inge Deutschkron, autoarea volumului de memorii "Am purtat steaua galbena" ("Ich trug den gelben Stern"), aparut in limba romana la Institutul European din Iasi. Relatarea autobiografica a jurnalistei si scriitoarei de origine evreiasca descrie pasaje din viata in clandestinitate a tinerei si a familiei sale in refugiile berlineze intre anii 1933-1945. Textul a cunoscut consacrarea in special in urma dramatizarii sale, sub titlul "De astazi incolo te vei numi Sarah". "Multe rude ale generatiei mai varstnice inca isi aduc aminte de modul in care nazismul a abuzat de copilaria lor, fara ca ei sa poata sa inteleaga atunci acest lucru. Dar cum au suportat acea perioada fiii si fiicele parintilor evrei? Inge Deutschkron, crescuta in Berlin, a trebuit sa afle ce inseamna sa fii copil evreu in Germania nazista. Mai intai, aceasta s-a manifestat sub forma interdictiei de a se juca impreuna cu copiii de varsta ei, masura urmata de excluderea de la orele de inot si sport sau prin impunerea de a-si schimba repetat scoala si de a se muta mereu in alte cartiere. Succesiv, s-a adaugat teama de detentie si, in curand, familia a inteles ca era vorba despre o discriminare planificata, la capatul careia se aflau crima si desconsiderarea totala fata de oameni." (fragment din "Prefata"). Cartea contine marturii ale perioadei in care cuvantul de baza era supravietuire. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.