Ministerul Agriculturii discuta cu celelalte autoritati abilitate instituirea unei taxe vamale la importul de carne de porc de aproximativ 15%. In urma unei sedinte a Consiliului pe produs la carne de porc, la care au participat doar procesatorii, fa
Ministerul Agriculturii discuta cu celelalte autoritati abilitate instituirea unei taxe vamale la importul de carne de porc de aproximativ 15%. In urma unei sedinte a Consiliului pe produs la carne de porc, la care au participat doar procesatorii, fara crescatorii de porci, reprezentantii ministerului au anuntat in cele din urma aceasta valoare, vehement contestata de procesatori. Intre producatori si procesatori se duce o adevarata batalie, primii sustinand o taxa vamala cat mai mare, iar ceilalti cobatand-o. Arbitrajul ar trebui asigurat de Ministerul Agriculturii, iar deciziile luate in Consiliu sa fie legiferate. Ieri, sedinta s-a tinut numai dupa ce reprezentantul ministerului s-a convins ca adunarea este legala si in lipsa producatorilor de carne, lipsa in unanimitate, desi reuniunea fusese stabilita de mai multa vreme. Doua puncte s-au dovedit a fi importante pentru sectorul porc - subventiile si taxa vamala la import. La capitolul subventii, procesatorii au acceptat nivelurile propuse de minister. In schimb, taxele vamale au fost aruncate in curtea altor ministere. La insistentele procesatorilor, reprezentantul ministerului a anuntat "discutii" cu celelalte foruri pentru o valoare de aproximativ 15%. Procesatorii au contestat vehement atat nivelul taxei, cat si modul in care a fost stabilita - fara consultarea lor, care sunt direct afectati, si stabilita la interventia unui singur producator.
Razboiul dintre producatori si procesatori dureaza de mai multi ani, cand politica vamala era influentata de procesatori. Romania are aproximativ 4 milioane de porci, din care 800.000 in ferme, restul la tarani, si importa mult peste jumatate din consum, pentru ca productia interna nu asigura cantitatea necesara. La ora actuala, taxele vamale sunt 0% pentru piese si 10% pentru carcasa de porc. Daca nu se ia nici o decizie, taxele vamale vor reveni la nivelul lor normal, de 20%. Procesatorii sustin ca taxe de 5-10% pot fi sustinute fara influente notabile in pret, dar mai mari produc scumpiri. Pe de alta parte, producatorii au declarat mereu ca porcul de import este mai ieftin decat cel indigen pentru ca "strainul" beneficiaza de subventii, indirecte, dar mari. Cert este ca, in ultima perioada, producatorii nu s-au mai plans in presa de politicile ministerului, iar din 2007 se elimina orice taxa vamala la importul din UE, astfel ca problema va disparea. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.