Executivul a cerut Inspectiei Muncii sa intensifice actiunile de control pentru depistarea cazurilor in care firmele nu incheie salariatilor contracte legale de munca, dupa ce, prin verificarile efectuate in acest an, au fost descoperite aproape 3.00
Executivul a cerut Inspectiei Muncii sa intensifice actiunile de control pentru depistarea cazurilor in care firmele nu incheie salariatilor contracte legale de munca, dupa ce, prin verificarile efectuate in acest an, au fost descoperite aproape 3.000 de astfel de unitati. Astfel, in perioada ianuarie - noiembrie 2005, inspectorii au descoperit 2.893 de angajatori care nu au incheiat formele legale de angajare a personalului, acestia fiind sanctionati cu amenzi totale de 6,15 milioane lei (61,5 miliarde lei vechi). Peste 7.200 de salariati lucrau fara forme legale de angajare, dintre care 3.126 femei, 119 tineri si 12 copii care nu implinisera varsta de 15 ani. Printre firmele care utilizau forta de munca fara forme legale de angajare se afla societatile Pomicola Baltati Iasi (amendata cu un miliarde lei vechi), Monita Bihor (705 milioane lei vechi), Nipan Conf Arges (360 milioane lei vechi), Garanti Balfour Bucuresti (315 milioane lei vechi) si Electrosistem Olt (300 milioane lei vechi). Numarul total al firmelor sanctionate in perioada mentionata pentru nerespectarea legislatiei muncii s-a cifrat la 16.385 angajatori, cu un total al amenzilor de 15,8 milioane lei (158 miliarde lei vechi).
In urma controalelor desfasurate, s-a constatat ca munca fara forme legale de angajare se manifesta cu preponderenta in constructii si confectii. In urma acestor verificari, premierul Tariceanu a cerut Inspectiei Muncii sa intensifice actiunile de control si i-a avertizat pe angajatorii care nu respecta legislatia in domeniu ca vor fi deferiti Justitiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.