Ieri seara, la inchiderea editiei, ne-au parvenit la redactie doua comunicate de la Clubul Roman de Presa. In unul dintre ele, CRP anunta ca a luat in discutie doua sesizari transmise de Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Pr
Ieri seara, la inchiderea editiei, ne-au parvenit la redactie doua comunicate de la Clubul Roman de Presa. In unul dintre ele, CRP anunta ca a luat in discutie doua sesizari transmise de Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent. In ceea ce priveste prima sesizare, in care era vorba despre postul Antena 1, care ar fi actionat eronat din punct de vedere deontologic in prezentarea cazului lui Constantin Grozea, Consiliul de Onoare al CRP considera ca acest post de televiziune nu s-a abatut de la normele Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de CRP.
Cea de-a doua sesizare privea modul in care a fost relatat cazul agresiunii impotriva fiicei lui Marko Bela de unele organe de presa. Consiliul de Onoare prezinta scuze in mod public lui Marko Eszter si tatalui ei, pentru faptul ca o serie de institutii mass-media au adus in discutie o posibila agresiune sexuala. Consiliul CRP considera ca respectivele institutii au incalcat normele etice ale profesiei prin gestul lor.
In ceea ce priveste cel de-al doilea comunicat, CRP sprijina protestul radiourilor si televiziunilor, al asociatiei acestora - ARCA si al asociatiei societatilor de cablu - ACC, precum si demersurile lor pentru rectificarea in Parlament, in cadrul dezbaterilor ce vor urma la Camera Deputatilor, a solutiilor legislative eronate din OUG 123/2005. Aceasta permite societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor sa pretinda peste 15% din veniturile televiziunilor si radiourilor, sumele putand sa ajunga pana la jumatate de milion de euro pentru o statie TV sau radio, indiferent de marime. La Curtea Europeana de Justitie s-a considerat ca un procent de 8,5 % este exagerat de mare fata de media europeana.
In ziarul de maine vom prezenta aceste communicate in varianta integrala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.