Ministerul Agriculturii si cel de Finante nu au finalizat inca normele de aplicare a Legii rentei viagere, desi acesteau trebuiau adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie. Potrivit unor responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, aceste norm
Ministerul Agriculturii si cel de Finante nu au finalizat inca normele de aplicare a Legii rentei viagere, desi acesteau trebuiau adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie. Potrivit unor responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, aceste norme sunt supuse inca unor negocieri intre cele doua ministere, referitoare la procedura de acordare a rentei viagere. Legea rentei viagere a fost adoptata, in cele din urma, prin ordonanta de urgenta, dupa ce a facut parte din pachetul de legi ale proprietatii, pentru care Cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea. Legea a fost considerata de foarte mare importanta pentru ca are menirea de a forma ferme agricole viabile din punct de vedere economic. De altfel, actul normativ a fost sustinut de ministrul Flutur, masura figurand chiar in Programul de guvernare al Aliantei DA. Daca tot pachetul de legi ale proprietatii, dupa ce a fost a trecut si pe la Curtea Constitutionala, a devenit oficial la sfarsitul lunii iulie, adoptarea normelor de aplicare pare sa necesite mai mult timp. Potrivit legii, cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si echivalentul in lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Pana acum, proprietarii nu au vrut sa-si instraineze terenurile pentru ca nu stiu cu certitudine daca vor beneficia de lege, astfel ca efectele preconizate ale actului normativ nu se produc. Pe de alta parte, si fermierii sunt nemultumiti de stadiul actual al legii pentru ca nu-si pot desfasura activitatea asa cum legea le-ar permite. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.