Rata inflatiei a urcat in luna noiembrie la 1,2% - fata de 0,9% in octombrie -, ritm mediu de crestere inregistrat atat la preturile marfurilor alimentare si nealimentare, cat si la servicii, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Stati
Rata inflatiei a urcat in luna noiembrie la 1,2% - fata de 0,9% in octombrie -, ritm mediu de crestere inregistrat atat la preturile marfurilor alimentare si nealimentare, cat si la servicii, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Rata anualizata a inflatiei (noiembrie 2004 - noiembrie 2005) s-a cifrat la 8,7%, cu 0,6 puncte mai mare comparativ cu inflatia anualizata de la finele lui octombrie.
Fata de sfarsitul lui 2004, preturile de consum au avansat cu 8,1%, iar tinta de inflatie anuntata de BNR si Guvern pentru acest an se ridica la 7,5% plus/minus un punct procentual, adica intervalul de variatie 6,5% - 8,5%. In structura preturilor, cea mai spectaculoasa crestere a fost consemnata la tarifele pentru energia termica, cu un plus de 20%.
Marfurile alimentare nu au mai putut compensa majorarile preturilor administrate, fiind resimtite efectele inundatiilor din vara.
In luna noiembrie, au avut loc scumpiri consistente la cartofi - 8,3%, oua - 14,4%, lapte de vaca - 3,4% si fructe proaspete - 3,5%. Serviciile au fost influentate in principal de majorarea cu 2% a tarifelor de telefonie, care au o pondere de 25% din cosul aplicat de INS pentru acest segment de consum. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.