Romanii din Noua Zeelanda au sarbatorit Ziua Nationala
Desi numarul romanilor din Noua Zeelanda nu este la fel de mare ca al compatriotilor nostri din alte colturi ale lumii, comunitatea romana din aceasta tara s-a pregatit si ea pentru
Romanii din Noua Zeelanda au sarbatorit Ziua Nationala
Desi numarul romanilor din Noua Zeelanda nu este la fel de mare ca al compatriotilor nostri din alte colturi ale lumii, comunitatea romana din aceasta tara s-a pregatit si ea pentru sarbatoare. Ambasada Romaniei la Canberra (Australia) i-a invitat pe toti cei care simt romaneste, la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Receptia a fost organizata duminica, 27 noiembrie, de la ora 11.00, la Parnells on the Rose Garden, din Auckland. S-a urmarit ca acest eveniment sa continue traditia de a pregati o sarbatoare de asemenea importanta in orase cu mari comunitati romanesti din Australia si Noua Zeelanda. Aceasta traditie a fost initiata anul trecut, cand, pentru prima data, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita la Melbourne.
Din Auckland pentru Romanian Global News, Cristi DUMITRACHE, editor "Pagini Romanesti" in NZ.
Un nou site basarabean despre Unire
Organizatia basarabeana "Hyde-Park" a lansat chiar de 1 decembrie o noua pagina de web dedicata "Unirii romanilor", accesibila la adresa www.curaj.net/unire, anunta RGN Press.
"Site-ul a intrat in functiune cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ziua definitivarii procesului de reunificare a romanilor intr-un singur stat in 1918, inceput cu Basarabia (martie), continuat de Bucovina (noiembrie) si incheiat de Transilvania (pe 1 decembrie 1918)", informeaza curaj.net. Portalul a fost conceput intr-o maniera interactiva, permitand oricui sa se pronunte asupra acestui subiect. Toti cei interesati de afirmarea propriei pareri referitoare la acest subiect pot sa isi faca un cont prin care sa publice necenzurat articole si/sau stiri.
Cum a fost la Haifa, de 1 Decembrie...
Nimic mai potrivit decat Haifa, pentru a gazdui participarea sufleteasca a originarilor din Romania, la Ziua Nationala! Vechea si bogata traditie culturala a originarilor din Romania stabiliti la Haifa si imprejurimi, sprijinul sustinut al municipalitatii, al organizatiilor evreiesti, mai recent al Institutului Cultural Roman, au creat conditiile realizarii unei exceptionale seri culturale, apreciata cu caldura de numerosul public care a umplut sala.
Dupa cum, nimic mai potrivit pentru a incalzi inimile publicului si a trezi nostalgiile tineretii, decat Florian Pitis si Ducu Bertzi, acompaniati de doi virtuosi instrumentisti, Marius Bratu si Mihai Nenita. Marea castigatoare a serii a fost Romania; marele castigator a fost publicul, care a ramas fidel tarii in care s-a nascut, care a ascultat cu lacrimi in ochi vechile colinde, minunatele cantece maramuresene ale lui Ducu Bertzi si splendidele recitari ale lui Pitis.
Pentru reusita serii au pus umarul, cu daruire, d-na Axinciuc, directoarea ICR, presedintele HOR Haifa, primarul orasului, care a onorat asistenta cu prezenta sa, evocand importanta zilei de 1 Decembrie, zi de unire, de intarire, de sperante pentru viitor. Evreii originari din Romania s-au despartit de ani de tara unde s-au nascut, dar un coltisor romanesc au pastrat in sufletul lor si orice efort de a mentine treaza aceasta simtire e binevenit. Speram in continuarea acestor actiuni, speram sa revedem si alti indragiti artisti, speram sa demonstram ca o legatura trainica nu poate fi rupta nici de distante, nici de deosebiri de gandire, religie sau limba.
Hag Sameiah Romaniei de ziua ei!!
Corespondenta de la Mihai BARBU, prin RGN


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.