Scandalul inchisorilor secrete ale CIA - ale carui ecouri sunt departe de a se fi stins - ne-ar fi putut costa chiar integrarea europeana. Este, de aceea, de inteles frustrarea multor comentatori, ingrijorati ca Romania risca sa fie - din nou - victi
Scandalul inchisorilor secrete ale CIA - ale carui ecouri sunt departe de a se fi stins - ne-ar fi putut costa chiar integrarea europeana. Este, de aceea, de inteles frustrarea multor comentatori, ingrijorati ca Romania risca sa fie - din nou - victima colaterala intr-o rafuiala dintre forte mult mai puternice. Ca putea deveni pionul sacrificat de UE pentru a transmite un mesaj clar Statelor Unite.
Ceea ce nu pot intelege este disponibilitatea unora de a demoniza valori fundamentale ale civilizatiei numai de dragul de a-si demonstra atasamentul neconditionat fata de politica Washingtonului. Au aparut - si in presa romaneasca - voci care nu pun la indoiala practicile neortodoxe promovate de SUA in asa-zisul "razboi impotriva terorismului", ci legitimitatea organizatiilor care indraznesc sa le sanctioneze. Am citit cu stupoare ca "drepturile omului" si "pacea mondiala" sunt vorbe goale, fluturate "de o sleahta de ciubucari cinici, gata sa palmeze burse, bani sau prestigii indiferent cu ce pret". Asa scria ieri, in Cotidianul, editoralistul Mircea Mihaies. Cu alte cuvinte, numai oportunismul si interesele meschine i-ar putea impinge pe unii sa protesteze impotriva torturii, sa insiste pentru respectarea legilor si a regulilor democratice. Ce daca trupele americane au folosit arme cu fosfor alb la Fallujah? Ce daca au schingiuit irakieni la Abu Ghraib? Ce daca un om nevinovat a fost rapit de CIA si dus in Afganistan - pentru vreo sase luni - dintr-o confuzie de nume? Cei care indraznesc sa critice asemenea practici sunt adevaratii ticalosi, colaborationisti ai terorismului. Manati, fireste, in lupta de un feroce anti-americanism. Discursul lui Mircea Mihaies continua halucinant: "O buna parte a presei si a organizatiilor non-guvernamentale specializate in drepturile omului au devenit, poate chiar fara sa-si dea seama, veritabile coloane a cincea ale unor organizatii de psihopati care nu traiesc decat pentru a se razbuna pe lumea care le-a aratat cat sunt de limitati, de inapoiati, de incapabili si de ineficienti."
Probabil ca, in opinia aceluiasi autor, cea mai inalta instanta legala din Regatul Unit a primit si ea vreun ciubuc gras de la Osama ben Laden, pentru a decide, saptamana trecuta, ca marturiile smulse cu forta nu pot fi admise in nici un tribunal britanic. Chiar daca ele au fost obtinute intr-o terta tara. Hotararea mentioneaza explicit derapajele primejdioase aparute in Statele Unite dupa 11 septembrie 2001. Ce anit-americani, lorzii astia englezi... Or fi si ei vanduti "Semilunei"?
Dar, ce ar mai ramane din lumea pe care o apara Mircea Mihaies daca valorile ei fundamentale ar fi suspendate? Daca ar adopta filosofia "scopul scuza mijloacele" si ar incepe sa imite metodele inamicilor ei? Daca ar accepta cruzimea, nedreptatea, discriminarea? Ce civilizatie am mai avea, atunci, de aparat? Ce model am mai avea de propus statelor pe care le invitam sa "importe" democratie? Drepturile omului nu sunt negociabile. Nimeni nu are dreptul sa decida ca anumiti indivizi, in anumite circumstante, sunt "animale - pe care lipsa de educatie i-a impiedicat sa iasa din salbaticie". Ca sa nu mai spun ca lumea civilizata sanctioneaza cruzimea chiar si impotriva necuvantatoarelor. Altfel, cu ce am fi mai buni decat tortionarii lui Saddam Hussein? Fostul dictator de la Bagdad este judecat acum pentru masacrul din 1982 de la Dujail. 143 de siiti au fost, atunci, condamnati la moarte si executati dupa un atentat esuat impotriva lui Saddam. Irakul se afla in plin razboi cu Iranul. Ce ar recomanda amatorii de represalii dure daca un scenariu similar ar avea loc, astazi, cu alti actori? Daca, sa zicem, un grup de irakieni ar deschide focul asupra coloanei oficiale a ambasadorului american de la Bagdad? Cati civili din Fallujah sau Najaf nu au fost ucisi de fortele Coalitiei fiindca, printre vecinii lor, se aflau si insurgenti?
In materie de drepturile omului, dublul standard nu poate fi tolerat. Nu te poti indigna in fata atrocitatilor lui Saddam, aplaudand in acelasi timp eficienta "metodelor speciale" promovate de americani in razboiul impotriva terorismului. Violenta naste violenta, niciodata democratie. Nu exista crime scuzabile, dupa cum nu exista extremism benign. A imparti lumea in iudeo-crestini superiori si civilizati si musumani inapoiati si sangerosi este tot un soi de extremism. La fel de stupid si de primejdios ca oricare altul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.