Procesatorii de carne, grupati in Asociatia Romana a Carnii (ARC), atrag atentia ca, in conditiile in care taxele vamale la importul de carne de porc ar ajunge la 20%, pretul mezelurilor ar creste considerabil. "Daca aceasta taxa vamala unica va fi d
Procesatorii de carne, grupati in Asociatia Romana a Carnii (ARC), atrag atentia ca, in conditiile in care taxele vamale la importul de carne de porc ar ajunge la 20%, pretul mezelurilor ar creste considerabil. "Daca aceasta taxa vamala unica va fi de 20%, atunci pretul produselor din carne de porc va creste cu circa 13-14%, daca tinem cont ca materia prima reprezinta peste 70% din pret", a spus Sorin Minea, presedintele ARC, ieri, intr-o conferinta de presa. El a spus ca procesatorii pot sustine o taxa vamala de 5-6%, fara a fi influentate preturile. In prezent, se practica taxe vamale diferentiale, 0% pentru piese si 10% pentru carcasa de porc. Romania trebuie sa importe mai mult de jumatate din necesarul de consum de carne de porc, pentru ca productia interna este de doar 4 milioane de porci, din care 800.000 in ferme, restul gasindu-se in gospodariile populatiei. De altfel, problema taxelor vamale apare la fiecare sfarsit de an, cand crescatorii de porci cer majorarea taxelor vamale pentru ca productia interna sa fie protejata de importurile provenite din tarile ce beneficiaza de subventii sustinute in domeniu. Pe de cealalta parte sunt procesatorii, care aduc ca argumente mentinerea unor preturi rezonabile pentru consumatori si calitatea necorespunzatoare a porcului autohton pentru industrializare. De cativa ani, razboiul ii are ca protagonisti, din partea crescatorilor, pe Gheorghe Caruz, seful patronatului producatorilor de carne de porc, si procesatorii, cu mai multe voci. Legislatia nationala prevede crearea unor consilii pe produs, inclusiv carne de porc, unde cele doua tabere se reunesc, sub arbitrajul Ministerului Agriculturii, care trebuie sa ia decizia finala. Pana acum, nu s-a stabilit nimic referitor la taxe vamale, astazi fiind programata ultima runda a meciului din acest an. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.