Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de duminica spre luni, in doua localitati din judetul Buzau, Padina si Braiesti, a declarat directorul general al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV
Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de duminica spre luni, in doua localitati din judetul Buzau, Padina si Braiesti, a declarat directorul general al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi, informeaza Mediafax. La Braiesti, virusul a fost semnalat la probele prelevate de la pasari din gospodarii situate in mai multe sate apartinand acestei comune, actiunea de ucidere a pasarilor fiind deja inceputa, a spus Predoi. Testele rapide facute saptamana trecuta la Padina au iesit pozitive, iar laboratorul din Bucuresti a confirmat prezenta virusului. Predoi a declarat ca vor fi ucise doar pasarile din gospodariile unde exista suspiciunea prezentei virusului gripei aviare, precum si din cele invecinate, daca in localitatile respective se inregistreaza numai cateva astfel de cazuri. El a spus ca in aceste localitati se poate face o supraveghere atenta a starii de sanatate a pasarilor din restul gospodariilor, prin teste rapide in curtile satenilor. "In prezent, se pot face teste rapide, care dureaza circa o jumatate de ora, atat la pasarile moarte, cat si la cele sanatoase", a precizat Predoi.
Oficialul ANSVSA a mai afirmat ca, in perioada urmatoare, in care migratia pasarilor se intensifica, exista posibilitatea aparitiei de noi focare de gripa aviara in zonele din estul si sudul tarii, in special de-a lungul Dunarii, dar si in jurul baltilor, paraurilor si lacurilor. In plus, conditiile climaterice actuale, cu temperaturi relativ ridicate, maresc riscul raspandirii bolii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.