Recent incheiata saptamana a adus pe piata de capital a Bursei de Valori Bucuresti o lichiditate semnificativ crescuta. Valoarea insumata a tranzactiilor efectuate in ultimele cinci zile a atins suma de 259,4 milioane RON, media zilnica a tranzacti

Recent incheiata saptamana a adus pe piata de capital a Bursei de Valori Bucuresti o lichiditate semnificativ crescuta. Valoarea insumata a tranzactiilor efectuate in ultimele cinci zile a atins suma de 259,4 milioane RON, media zilnica a tranzactiilor sitandu-se in jurul valorii de 51 de milioane de RON. Potrivit statisticilor BVB, saptamana a fost dominata de tranzactiile efectuate cu actiuni petroliere. Saptamana a fost destul de interesanta, fiind dominata de volatilitati ridicate si de vesti noi pe blue-chips-uri. Sectorul financiar-bancar a incercat o revenire in zona maximelor, insa nu au reusit sa incheie saptamana acolo, in schimb reprezentantele sectorului petrolier au reusit sa tina indicii pe plus, vesti bune venind atat de la Petrom, ce pare sa castige teren pe piata gazelor, dar si de la Rompetrol Rafinare Constanta, unde s-a realizat o achizitie a unui distribuitor independent de pe piata franceza, achizitie care va dezvolta afacerea grupului Rompetrol in viitorii ani. Si Flamingo a dat o stire interesanta, o posibila fuziune cu Flanco putand readuce acest emitent in interesul pietei. Pentru urmatoarele sedinte, analistii pietei se asteapta la o evolutie interesanta a pietei, avand in vedere faptul ca, vineri, piata nu a inchis saptamana prea bine, urmand sa-si clarifice trendul pana la finele anului.

Lichiditate mai buna pe obligatiuni

Si piata de obligatiuni a resimtit o revigorare fata de ultimele saptamani, in aceasta saptamana efectuandu-se tranzactii cu mai multi emitenti. Vizate pe acest segment de piata au fost cele trei banci listate, existand si tranzactii cu obligatiunile municipale emise de primaria Aiud. Valoarea insumata a acestor schimburi a fost de 579.038 RON, 80% din acestea fiind realizate in urma schimburilor cu obligatiunile Raiffeisen Bank si cele ale Municipalitatii din Aiud.

Cresteri minore pe indici

Toti indicii pietei au inregistrat cresteri usoare de pana la 1%. Indicele BET a urcat cu 0,78 la suta, iar indicele BET-C a castigat 0,65 la suta, un aport mai insemnat la evolutia acestora avandu-l titlurile Rompetrol Rafinare Constanta. Indicele BET-FI s-a apreciat cu doar 0,43 la suta, pe SIF-uri existand o perioada de tatonare, lichiditatea fiind in scadere pe fondul lipsei informatiilor noi legate de privatizarea BCR. Indicele ROTX, listat la bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice sapte companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC si ATB, a inregistrat o apreciere de 0,49 la suta, sectorul petrolier avand o pondere insemnata in cosul indicelui.

Deal-uri importante cu actiunile Sinteza

In ultimele cinci sedinte de tranzactionare, pe piata Deal au fost efectuate operatiuni cu un singur emitent, Sinteza Oradea.
Dupa desfiintarea PAS-ului s-au transferat prin acest segment 13.169.500 actiuni pentru care s-a platit un pret de 0,247 RON, valoarea acestui schimb depasind 3,25 milioane RON.
Actiunile au fost vandute de directorul companiei, structura actionariatului fiind modificata o data cu intrarea unui detinator a 27,49% din acest emitent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.