Ce a fost saptamana trecuta
* Au venit americanii
* Pojar, crime si gripa aviara
* Alianta DA scade, PRM creste
* Agitatie pentru servicii
* Casatoria PNL cu PD
Pe masura ce se intensifica actiunile concrete
Ce a fost saptamana trecuta
* Au venit americanii
* Pojar, crime si gripa aviara
* Alianta DA scade, PRM creste
* Agitatie pentru servicii
* Casatoria PNL cu PD
Pe masura ce se intensifica actiunile concrete impotriva coruptiei, pe masura ce noi legi anticoruptie incep sa fie puse in aplicare, dezbaterea asupra acestei teme se intensifica.
Corelatia dintre coruptie si nivelul de trai se consolideaza in perceptia publica. Cercetarile arata ca o mare parte a populatiei crede cu tarie ca traieste prost din cauza coruptiei. In parte este adevarat. Dar numai in parte, si nu in cea mai importanta. Mai mult, aceleasi cercetari arata ca aceasta perceptie demobilizeaza si vaduvesc de initiativa un mare numar de persoane, mai ales din randul grupurilor de tineri. Aceasta perceptie functioneaza in cazul acestora ca un pretext de a nu intreprinde nimic, efectul social al demobilizarii fiind numarul din ce in ce mai redus al initiativelor private, fie din domeniul afacerilor, fie al societatii civile.
Aceasta demotivare este consolidata si de asteptarea schimbarii regulilor perceputa ca fiind adusa inevitabil de integrarea europeana. Grupurile de tineri isi pun sperante mari in integrare, asteptand acel moment ca un nou start in care ei presupun ca vor avea sanse mai mari de a se realiza. Or, integrarea nu inseamna rocada dintre generatii sau modificari structurale ale puterii. Inseamna doar ca actualele structuri ale puterii vor respecta un set de reguli mai stricte, continuand sa pastreze puterea.
De ce
Saptamana trecuta au venit americanii. Ei isi vor pregati soldatii pe teritoriul tarii noastre. Autoritatile romane au dat asigurari Moscovei ca n-are de ce sa se ingrijoreze de aparitia americanilor aproape de granitele lor, deoarece nu vor exista "baze", ci doar "facilitati militare". Dar cel mai important este ca existenta militarilor americani aduce cu sine o mai atenta monitorizare a fluxurilor financiare si de putere precum si schimbarea unor reguli ale jocului economic si politic.
Epidemia de pojar, focarele de gripa aviara si valul de infractiuni au facut ca Romania sa semene zilele trecute cu un stat din lumea a treia, chinuit de molime, ros de saracie si zguduit de criminalitate. Daca gripa aviara are drept cauza exclusiva aterizarea migratoarelor in Delta, pojarul a izbucnit din vina sefilor Sanatatii care au inchis ochii, ani de-a randul, la sustragerea a 40% dintre copii de la vaccinarea antirujeolica. Si, in loc de a gasi urgent solutii pentru a nu periclita viata copiilor, responsabilii din sanatate dau vina unul pe altul incercand sa scoata beneficii politice. Situatia pojarului si cea a gripei aviare au insa un numitor comun. Acesta este slabirea autoritatii institutionale din Romania. Medicii umani nu aveau voie sa tolereze numarul urias de absente de la vaccinare, iar medicii veterinari ar fi trebuit sa se impuna prin amenzi usturatoare in fata satenilor indisciplinati care au plimbat virusul aviar dintr-un loc in altul. Despre o slabire a autoritatii se poate vorbi si in cazul politiei. Valul de crime si alte violente fara precedent care a cuprins tara - si a avut printre victime nu numai elevi de scoala, ci si familii intregi sau copii de demnitari a facut ca nimeni sa nu se mai simta in siguranta pe strada, in casa sau in apropierea Inspectoratului General al Politiei. Si acestea se intampla conjugat tocmai in momentul in care Romania trebuie sa fie acceptata de Europa pe baza criteriilor controlului de risc.
Potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii saptamana trecuta, PRM a crescut cu 5% in preferintele electoratului, in timp ce Alianta DA si PSD au scazut. Cresterea PRM se bazeaza pe electoratul nemultumit al PSD.
Interesanta nu este insa erodarea DA, produsa prin exercitiul guvernarii, ci posibila pierdere a rolului de lider al opozitiei, detinut de PSD. Deja in randurile social-democratilor s-au tras semnale de alarma pe aceasta tema si s-a ajuns la concluzia ca monitorizarea critica a actiunilor puterii trebuie sa se faca mai energic decat pana acum, pentru ca PSD sa creasca in preferintele electoratului, asemenea PRM. Criza de lidership a PSD lasa in continuare spatiu de manevra PRM, iar intarzierea clarificarilor interne social democrate duc matematic la o noua perspectiva a raporturilor de putere in zona opozitiei.
Presedintele Traian Basescu a operat schimbari la varf in serviciile secrete. Liberalii s-au autosesizat si au replicat ca toti cei aflati la guvernare ar trebui sa aiba ceva de zis in aceasta chestiune. Imediat, PNL a lansat in discutie un proiect de lege in baza caruia ministrii apropiati lui Basescu " Vasile Blaga si Monica Macovei" si-ar putea pierde directiile de informatii pe care le coordoneaza. Potrivit proiectului liberal, directiile specializate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si din Ministerul Justitiei ar trebui sa treaca la SRI.
Liberalii au repus pe tapet, in mod critic, si subiectul posibilului mariaj intre PNL si PD, incercand sa mai castige timp si sa puna in dificultate PD. Reluarea acestor teme face parte din lupta pentru agenda publica dintre cele doua palate, lupta in care pana acum a castigat doar Traian Basescu.
PNL si-a gasit timp si pentru o sanctiune drastica. Deputatul Cristian Boureanu, cel care il criticase public pe Tariceanu, a fost suspendat pentru un an din partid. Motivul: "autogolurile" pe care acesta le-a dat in poarta liberala. Efectele asupra climatului intern PNL sunt insa neglijabile, Boureanu nefiind liderul vreunei grupari si neavand o viziune politica ce ar putea genera o dezbatere interna reala.
Ce va fi
* Presedintele Traian Basescu isi va face public bilantul la un an de activitate.
* Senatorii l-au invitat pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la sedinta in plen, pentru a prezenta o informare in legatura cu epidemia de rujeola.
* Premierul Calin Popescu Tariceanu efectueaza o vizita in Bosnia-Hertegovina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.