Tema principala a discutiilor dintre Traian Basescu si Vladimir Voronin a privit Transnistria. "Ambii suntem nesatisfacuti pentru ca este al treilea an in care nu s-a luat nici o decizie in problema transnistreana", a spus presedintele Republicii Mol
Tema principala a discutiilor dintre Traian Basescu si Vladimir Voronin a privit Transnistria. "Ambii suntem nesatisfacuti pentru ca este al treilea an in care nu s-a luat nici o decizie in problema transnistreana", a spus presedintele Republicii Moldova, aflat sambata pentru cateva ore la Bucuresti. Basescu a aratat ca, in conflictul transnistrean, punctul de vedere romanesc este acela potrivit caruia "Chisinaul trebuie sa dobandeasca controlul politic asupra intregului teritoriu in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova", s-a precizat intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. "Va pot spune ca, in acest sens, am avut o discutie foarte lunga si cu secretarul de stat Condoleezza Rice, legat de solutia pentru Kosovo. Noi nu vedem o solutie care ar putea sa fie de alt tip decat cea pentru Transnistria. Din acest motiv, Romania a considerat ca trebuie sa aibe o abordare in avangarda solutiilor care se vehiculeaza, pentru ca in Kosovo trebuie sa se creeze un precedent favorabil rezolvarii problemei transnistrene, din punct de vedere al comunitatii internationale", a spus presedintele Basescu.
Vladimir Voronin a apreciat, intr-o declaratie de presa, ca anul acesta a fost "unul al progresului si inviorarii foarte serioase" a relatiilor dintre cele doua tari, in toate domeniile. "Eu ii sunt recunoscator presedintelui Romaniei, pentru aceasta dezghetare a relatiilor noastre, pentru aceasta sustinere pe care Moldova o are si o simte la diferite conferinte, simpozioane internationale, pe toate aspectele si problemele ce tin de interesul Republicii Moldova. Si mai ales pe dimensiunea transnistreana. Si de la tribuna Organizatiei Natiunilor Unite presedintele Traian Basescu a discutat despre sustinerea pozitiei de reglementare si de unificare a tarii noastre, si la alte evenimente, conferinte internationale, care au avut loc anul acesta", a mai spus presedintele Voronin. La randul sau, presedintele Basescu l-a asigurat pe omologul sau ca, in cazul in care Moldova s-ar confrunta cu dificultati determinate de cresterea excesiva a preturilor la gaze si energie electrica, sa nu ezite sa faca apel la autoritatile de la Bucuresti. "Suntem gata oricand sa sprijinim Republica Moldova, Romania avand resurse sa faca acest lucru", a asigurat presedintele Basescu. Cei doi sefi de stat au participat la deschiderea Festivalului Vinului din Republica Moldova, desfasurat la Bucuresti, in Piata Constitutiei. Basescu a mentionat, cu aceasta ocazie, ca prefera vinul alb sec, iar Voronin opteaza pentru Cabernetul vechi de un an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.