Aproape 1500 de angajati in sistemul de sanatate au fost intervievati in cadrul studiului realizat de "Grupul de Studii Sociale 2000" pe marginea pachetului legislativ privind reforma in Sanatate, lansat in dezbatere publica de ministrul Eugen Nicola
Aproape 1500 de angajati in sistemul de sanatate au fost intervievati in cadrul studiului realizat de "Grupul de Studii Sociale 2000" pe marginea pachetului legislativ privind reforma in Sanatate, lansat in dezbatere publica de ministrul Eugen Nicolaescu. Sondajul, realizat in perioada 26 noiembrie -2 decembrie 2005 a dezvaluit ca aproape 60% dintre medicii chestionati au auzit pe pachetul legislativ din presa, doar 13,3% accesand proiectele de legi pe site-ul Ministerului Sanatatii. Cu toate acestea, doar 3,3% cunosc intregul continut al noului pachet de legi. Cei mai multi insa stiu ca, prin noile proiecte supuse dezbaterii publice, se stabilesc modalitati de conducere (management) al spitalelor sau modalitati de organizare a acestora (cate 16%), se prevede obligativitatea ca directorii de spital sa aiba studii economice (9%), clasifica spitalele pe categorii (6%), prevede modalitati de finantare a spitalelor (5%), reglementeaza asigurarile private de sanatate, asigurarile sociale sau stabileste criterii de evaluare a personalului medical (cate 4%).
Mai mult de trei sferturi (respectiv 78,2) dintre cei chestionati cred ca spitalele si Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor ar trebui sa fie autonome; iar managerul trebuie sa aiba studii de specialitate, dar sa fie si medic - 53,4%. Un procent de 22,4% cred ca nu conteaza daca spitalul este condus de un manager sau de un medic, atat timp cat persoana cunoaste bine sistemul sanitar.
Respondentii apreciaza, in proportie de 65,7%, ca pachetul legislativ privind sanatatea ar trebui introdus in dezbatere parlamentara si adoptat/respins prin aceasta procedura; in timp ce 34,3% cred ca trebuie promovat prin asumarea raspunderii Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.