Prin crearea faimoasei Comunitati de Informatii, de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, disputa asupra subordonarii serviciilor inteligente nu s-a incheiat. Dimpotriva. Abia acum, marii jucatori fac pariurile. Si isi agita, pe sub masa, amenin
Prin crearea faimoasei Comunitati de Informatii, de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, disputa asupra subordonarii serviciilor inteligente nu s-a incheiat. Dimpotriva. Abia acum, marii jucatori fac pariurile. Si isi agita, pe sub masa, amenintator, armele din dotare. Dar cine sunt favoritii? Si de ce vor acestia sa-i subtilizeze lui Basescu mult ravnita jucarie? Si, pana la urma, ce sanse au?
Chiar daca ar fi adevarat ca noua institutie, creata de CSAT la dorinta expresa a lui Traian Basescu, nu va fi finalmente decat un simplu birou de sinteza - care, cu alte cuvinte, pune in ordine informatiile, multe prea abundente, disparate si, uneori, contradictorii, ale principalelor servicii secrete - aceasta va reprezenta o arma redutabila la dispozitia celui care o utilizeaza. In varianta oficiala, beneficiarul este presedintele Romaniei. Care nu si-a ascuns niciodata intentia de a se transforma de cate ori vrea, dandu-se de trei ori peste cap, ca broscuta din poveste, in jucator politic. Si a si facut-o. De numeroase ori. Prin urmare, este firesc ca toti cei care, dintr-un motiv sau altul, se opun acestui proiect validat de CSAT sa actioneze pentru a-l bloca. Sau, pur si simplu, pentru a pune Comunitatea de Informatii in alte maini. Asa se face ca reactiile nu au intarziat sa apara. In interiorul coalitiei si in afara acesteia. PNL, de pilda, se considera frustrat prin faptul ca nu mai are, practic, nici un control asupra vreunui serviciu de informatii dupa ce jocul prezidential a iesit castigator si la organizatia inteligenta a Armatei, unde la varf a fost propulsat un general agreat de PD si, in consecinta, omul PNL a fost scos in peisaj. Partidul Conservator este de-a dreptul furibund. La aceasta contribuie, fara doar si poate, si anuntata desecretizare a asa-numitelor arhive CAER. Operatiune care poate conduce la devoalari stanjenitoare legate de arhiva Dunarea. Unde un pachet consistent e reprezentat de Crescent-ul domnului Dan Voiculescu. Desi nu lasa impresia ca ar fi interesat, nici UDMR nu este chiar insensibil la posibilitatea pe care ar avea-o seful statului de a detine un control mai consistent decat pana acum asupra informatiilor. Dar, adevaratii contestatari ai proiectului validat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sunt reprezentantii celor doua partide de opozitie, PSD si PRM. Nu intamplator, acestia ataca decizia la Curtea Constitutionala, sub motiv ca presedintele, prin intermediul CSAT, nu are abilitatea conferita de Legea fundamentala a statului de a crea noi institutii. In paralel, exista si tendinta de a valida aceasta comunitate a serviciilor inteligente, dar asezand-o sub o alta umbrela. Cea a Parlamentului. Daca nu poate fi pusa cumva sub umbrela Guvernului. O dezbatere pe aceasta tema, in primul rand politica, dar antrenand din plin si societatea civila, va avea loc cu certitudine. Si va fi, din diverse motive, extrem de interesant de urmarit. Pana una alta, este in afara oricarei indoieli ca, inca o vreme cel putin, Basescu nu va putea sa se joace linistit cu aceasta comunitate a serviciilor de informatii creata zilele trecute, aproape la concurenta cu evenimentul instalarii, pentru prima data, a unor baze militare americane in Romania.
Pana cand vom sti cine va fi proprietarul definitiv al noii institutii, cateva observatii sunt interesante de facut si de pus in corelatie. De pilda, faptul ca, in ciuda unor cerinte exprimate fara echivoc de oficialii Uniunii Europene - care, de altfel, sunt in consens cu tendintele existente in plan mondial, la nivelul statelor democratice - in Romania, dupa venirea la putere a dreptei si la Cotroceni a lui Basescu, conducerea serviciilor secrete, in loc sa fie predata treptat pe mana unor civili, se militarizeaza in mod vizibil. Ceea ce, mai devreme sau mai tarziu, va contraveni in mod flagrant principiilor statului de drept. Aproape toate noile numiri anuntate de Basescu au aceasta caracteristica. Mai putin cea a lui Daniel Andrei Moldoveanu care, cel putin aparent, nu poarta uniforma militara dar, in schimb, face parte dintr-un grup de interese. Legat de presedinte. O alta observatie care trebuie facuta este ca intreaga balbaiala a presedintelui la conferinta de presa tinuta la Cotroceni, atunci cand, cu documentele in fata, a incercat sa precizeze, si nu a putut, numele persoanelor promovate la SRI si SIE, lasa impresia ca undeva exista un fel de serviciu de cadre care ii dicteaza lui Basescu diferite numiri, presedintele fiind in cele din urma ignorant in ceea ce priveste identitatea acestora.
Daca PSD si PRM sau liberalii, impreuna cu partenerii lor de coalitie minus PD, vor reusi sa-i smulga lui Basescu din maini aceasta jucarie, atunci vom asista la evolutii spectaculoase in ceea ce priveste pozitionarea liniilor de forta din politica romaneaasca. Si, evident, va curge sange.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.