Defileul Jiului va deveni Parc National ca urmare a instituirii regimului de arie naturala protejata in aceasta zona. Potrivit unei hotarari de Guvern vor mai beneficia de regimul de arie naturala protejata, ca rezervatii naturale, Complexul geologic
Defileul Jiului va deveni Parc National ca urmare a instituirii regimului de arie naturala protejata in aceasta zona. Potrivit unei hotarari de Guvern vor mai beneficia de regimul de arie naturala protejata, ca rezervatii naturale, Complexul geologic Racosul de Jos din judetul Brasov, Mlastina Hergheliei din judetul Constanta si Muzeul Trovantilor din judetul Valcea, iar pentru Padurea Ciuasului din judetul Cluj se instituie regimul de Arie de protectie speciala avifaunistica. In zona de conservare speciala se interzice orice forma de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forma de folosire a terenurilor, incompatibila cu scopul de protectie si/sau conservare naturala. Hotararea prevede ca in zonele de conservare speciala, in afara perimetrelor rezervatiilor stiintifice cu regim strict de protectie, pot continua activitatile de natura stiintifica si educativa, turismul controlat, utilizarea rationala a pajistilor pentru cosit si/sau pasunat numai cu animalele domestice proprietatea membrilor comunitatilor ce detin pasuni in interiorul parcului etc. Hotararea prevede ca, in vederea dezvoltarii ecoturismului, administratorii drumurilor publice vor amplasa indicatoare rutiere pe drumurile pe care le administreaza, pentru semnalizarea adecvata a rutelor catre parcul national. Prin includerea acestor zone in reteaua de arii protejate, suprafata acestora va creste cu 11.320 ha, suprafata totala a ariilor protejate de circa 7%, fiind in continuare in urma mediei din statele membre ale UE. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.