Directorul serviciilor de informatii externe din Rusia (SVR), Serghei Lebedev, a avertizat impotriva utilizarii organizatiilor umanitare si neguvernamentale drept acoperire pentru serviciile de spionaj straine, sustinand ca tara sa detine "informatii
Directorul serviciilor de informatii externe din Rusia (SVR), Serghei Lebedev, a avertizat impotriva utilizarii organizatiilor umanitare si neguvernamentale drept acoperire pentru serviciile de spionaj straine, sustinand ca tara sa detine "informatii in acest sens". Raspunzand pentru cotidianul Ruskaia Gazeta, unei intrebari referitoare la prezenta unor spioni profesionisti in cadrul organizatiilor neguvernamentale, Lebedev a declarat: "Misiunile umanitare, ONG, sunt foarte atractive pentru toate serviciile de spionaj din lume. Un agent de informatii are nevoie de o acoperire, de o masca, de un val". Mai mult, "toate tarile reglementeaza activitatea ONG in functie de interesele nationale si fixeaza un cadru pentru acestea in scopul apararii securitatii statale si acest lucru il face acum Rusia", a adaugat oficialul, citat de Mediafax. Un proiect de lege vizand limitarea activitatii ONG in Rusia, inspirat de Kremlin, este in curs de adoptare. Votat in prima lectura la sfarsitul lunii noiembrie, proiectul a generat proteste, atat in Rusia, cat si in strainatate, determinandu-l pe presedintele Vladimir Putin sa intervina pentru a cere modificarea acestuia. Opozitia a denuntat manevra tactica deja utilizata de catre Kremlin pentru a duce la adoptarea textului prin introducerea, in final, a unor schimbari minore. Odata ratificat, textul urma sa permita Ministerului de Justitie sa interzica un ONG daca aprecia ca activitatile sau cheltuielile efectuate de acesta nu corespund cu obiectivele formulate in statutul sau. Legea mai interzice organizatiilor neguvernamentale straine (precum Greenpeace sau Amnesty International) sa aiba filiale in Rusia. Oficialii rusi au acuzat, in repetate randuri, diverse ONG, spre exemplu, Memorial sau Comitetul Mamelor Soldatilor, organizatii foarte active in opozitia lor fata de razboiul din Cecenia, de activitate pe plan politic si de finantare din strainatate. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.