Armata americana continua sa plateasca jurnalistii irakieni pentru ca acestia sa publice articole pozitive privind rezultatele interventiei Statelor Unite in Irak, desi aceasta practica a generat deja un scandal de presa si un val de critici la adres
Armata americana continua sa plateasca jurnalistii irakieni pentru ca acestia sa publice articole pozitive privind rezultatele interventiei Statelor Unite in Irak, desi aceasta practica a generat deja un scandal de presa si un val de critici la adresa Pentagonului, din partea Senatului de la Washington, care a solicitat o ancheta in acest sens. Cotidianul Los Angeles Times a dezvaluit, la sfarsitul lunii noiembrie, ca armata americana remunereaza, in secret, jurnalistii irakieni pentru ca acestia sa publice articole favorabile fortelor coalitiei, redactate de militari ai SUA si transmise prin intermediul unei companii americane de relatii publice, Lincoln Group. Pentagonul ar fi recompensat ziaristii irakieni prestatori de asemenea servicii cu pana la 200 de dolari pe luna in schimbul unor articole favorabile fortelor coalitiei, informeaza surse ale armatei SUA. Pentagonul a confirmat existenta acestui program si l-a sustinut, afirmand ca scopul sau este de a prezenta date clare, pentru a contracara dezinformarea paracticata de insurgenti. Criticile aduse acestui program se axeaza pe faptul ca afecteaza si mai mult credibilitatea Statelor Unite si eforturile americane de promovare a dezvoltarii presei independente din Irak.
Comandantul fortelor SUA din Irak, generalul George Casey, a mandatat un ofiter - a carui identitate nu a fost dezvaluita - cu examinarea acestui program, a precizat purtatorul de cuvant Bryan Whitman. Acesta a precizat ca ofiterul respectiv va analiza principiile si procedurile care stau la baza programului verificand "daca oamenii si-au indeplinit obligatiile in cadrul acestor principii si proceduri". Locotenent-colonelul Barry Johnson, purtator de cuvant militar la Bagdad, a declarat, la randul sau, ca orice suspendare a programului "va fi rezultatul anchetei" declansate, dar ca, deocamdata, fortele de coalitie "nu au decis intreruperea acestuia". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.