Sindicalistii de la metrou au organizat ieri, incepand cu ora 14.00, un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor, urmat de un mars spre sediul Guvernului. Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), senatorul PSD, Ion
Sindicalistii de la metrou au organizat ieri, incepand cu ora 14.00, un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor, urmat de un mars spre sediul Guvernului. Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), senatorul PSD, Ion Radoi, angajatii de la metrou au ajuns la aceasta forma de protest, deoarece nu au reusit sa-si negocieze Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate. Daca nici dupa acest protest autoritatile nu vor rezolva solicitarile sindicalistilor de la Metrorex, in perioada sarbatorilor, bucurestenii ar putea circula din nou doar cu transportul in comun de suprafata, intrucat salariatii de la metrou ar putea declansa o alta greva, la numai trei saptamani dupa ce actiunea anterioara a fost considerata ilegala de justitie. "Am solicitat sa se aplice prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura, asa cum prevede legea, pentru ca nu mai avem contract colectiv de munca la nivel de unitate. Am facut demersurile necesare sa se aplice salariul minim pe grila de salarizare a metroului, asa cum prevede legea - in momentul in care nu mai ai contract la nivel de unitate, urmatorul care se aplica este cel pe ramura - un salariu minim de 150 de euro, prevazut in CCM la nivelul ramurii transporturi", a declarat Radoi. Liderul sindical spune, acum, ca solicitarea salariului minim de 150 de euro inseamna mai putin de 23%, cat au cerut sindicatele in urma cu trei saptamani. Sindicalistii sustineau aceasta revendicare in conditiile in care salariul mediu brut este de 8,6 milioane de lei. Ultima majorare salariala la metrou a fost acordata anul trecut, fiind de 17%.
Radoi a mai afirmat ca actuala conducere a Metrorex, care i-a dat in judecata la jumatatea lunii noiembrie, este ilegala, in sensul ca membrii administratiei care figureaza la Registrul Comertului nu sunt cei actuali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.