Ieri dupa-amiaza, la Cercul Militar National din Capitala, a fost lansata seria a II-a revistei "Cultura", editata de... Fundatia Culturala Romana.
E vorba despre o noua fundatie omonima cu cea finantata de la bugetul de stat si prezidata timp
Ieri dupa-amiaza, la Cercul Militar National din Capitala, a fost lansata seria a II-a revistei "Cultura", editata de... Fundatia Culturala Romana.
E vorba despre o noua fundatie omonima cu cea finantata de la bugetul de stat si prezidata timp de aproape 14 ani de scriitorul Augustin Buzura. Dupa transformarea FCR in Institut Cultural Roman si dupa alegerile din 2004, Buzura a fost indepartat de la conducere. Noua FCR, acum independenta, si-a anuntat obiective identice cu ale vechii FCR si ale ICR ("promovarea valorilor culturale romanesti in tara si in strainatate" etc.)!
Revista "Cultura", initiata de Buzura la ICR si desfiintata de succesorul sau, H.-R.Patapievici, a reaparut acum ca saptamanal, in 32 de pagini (alb-negru si color), sub conducerea unei echipe formate din Augustin Buzura (redactor-sef), Angela Martin si Adrian-Paul Iliescu (redactori-sefi adjuncti).
Lansarea a fost insotita de o controversa. In preziua lansarii, conducerea ICR a anuntat ca titlul "Cultura" ii apartine, fiind inregistrat ca atare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Conform unei stiri Mediafax, Buzura ar fi depus la randul sau o cerere de inregistrare pentru aceeasi denumire, dar pentru "educatie, instruire, divertisment, activitati sportive si culturale". OSIM inca nu a raspuns, dar folosirea titulaturii pentru o publicatie incalca evident dreptul de proprietate al ICR. Ironic e faptul ca Buzura insusi, pe cand era presedinte al ICR, a refuzat sa permita redactiei revistei "Dilema", dezertata din ICR, sa foloseasca denumirea, incat aceasta din urma publicatie apare de doi ani cu titlul "Dilema veche". (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.