Casa din Wadowice a Papei Ioan Paul al II-lea a fost scoasa la vanzare de catre proprietarul ei, un evreu american, pentru suma de un milion de dolari, relateaza cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de Mediafax. Potrivit cotidianului, arhiepiscopul de C
Casa din Wadowice a Papei Ioan Paul al II-lea a fost scoasa la vanzare de catre proprietarul ei, un evreu american, pentru suma de un milion de dolari, relateaza cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de Mediafax. Potrivit cotidianului, arhiepiscopul de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, este interesat de achizitionarea acestei case in care Karol Wojtyla s-a nascut, la 18 mai 1920, si unde si-a petrecut primii 18 ani de viata, inainte de a se muta la Cracovia. Totusi, suma tranzactiei va fi o problema in cadrul negocierilor cu Ron Balamuth, mostenitorul acestei case care gazduieste acum un muzeu dedicat lui Ioan Paul al II-lea. "Negocierile au inceput. Toate partile implicate dau dovada de multa bunavointa", a declarat purtatorul de cuvant al arhiepiscopului de Cracovia, parintele Robert Necek.
Evreii din Polonia vor sa stranga banii necesari pentru achizitionarea casei pe care vor apoi sa o doneze orasului Wadowice. "Acesta ar fi un gest frumos din partea noastra prin care i-am putea multumi acestui apostol pentru realizarea reconcilierii dintre catolici si evrei", a declarat presedintele comunitatii evreiesti din Cracovia, Tadeusz Jakubowicz. "Mi se pare ca acest pret nu este unul exorbitant si nu cred ca ar exista cineva care sa cumpere casa doar pentru a o revinde la un pret mai mare", a adaugat el. Potrivit purtatorului de cuvant al primariei din Wadowice, Stanislaw Kotarba, toate partile implicate sunt de acord asupra necesitatii mentinerii muzeului dedicat lui Ioan Paul al II-lea in casa sa natala. Creat in anul 1984, acest muzeu este vizitat de aproximativ 5000 de persoane pe zi. Ei pot vedea acolo ustensile de bucatarie utilizate de mama fostului suveran pontif, Emilia, obiecte rare de mobila, dar si schiuri si alte echipamente sportive utilizate de Papa. Pe pereti exista desene si sute de fotografii care amintesc de toate perioadele din viata Papei. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.