Presedintele Traian Basescu a recomandat SUA o "ajustare" a strategiei adoptate in razboiul din Irak, apreciind, totodata, ca Romania ar trebui solicitata mai mult in cadrul procesului de luare a deciziilor, informeaza Washington Times in editia sa d
Presedintele Traian Basescu a recomandat SUA o "ajustare" a strategiei adoptate in razboiul din Irak, apreciind, totodata, ca Romania ar trebui solicitata mai mult in cadrul procesului de luare a deciziilor, informeaza Washington Times in editia sa de ieri. Potrivit sefului de stat roman, Romania "apreciaza strategia anuntata de presedintele Bush", insa planurile Administratiei de la Washington "vor trebui, probabil, ajustate putin in viitor", noteaza cotidianul american, apreciind comentariul presedintelui Basescu drept "neobisnuit pentru un aliat de incredere al SUA". " Solicitat sa ofere detalii despre modificarile strategiei pe care le considera necesare si motivele acestora, el a precizat ca nu intentiona sa critice politica americana, dar considera ca planul trebuie amendat, pentru a reflecta situatia reala", explica Washington Times, semnaland o oarecare nemultumire a sefului de stat roman in ceea ce priveste participarea Bucurestilor la procesul de luarea a deciziilor in problema irakiana. "Intrebat daca a vrut sa spuna ca Bucurestiul nu a fost suficient consultat de Washington in procesul decizional, Basescu a fost de acord, precizand ca informatiile primite de Romania au fost limitate, in principal la zona de sud-est a Irakului, unde sunt stationate trupele romane", afirma cotidianul american. "Daca imi permiteti sa fiu sincer, sunt mai optimist in privinta Irakului decat in privinta Afganistanului. Irakienii au o traditie de administrare a tarii", spre deosebire de "organizatiile tribale" din Afganistan, a mai spus presedintele Basescu, preluat de Washington Times. Referitor la semnarea, marti, a acordului bilateral romano-american privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor baze militare ale SUA, publicatia americana reia declaratiile presedintelui Basescu, potrivit carora aceasta "reprezinta o confirmare a faptului ca Romania si-a reformat sistemul politic si de securitate in ultimii 15 ani, intr-un mod care permite indeplinirea solicitarilor de cooperare cu armata americana". "Prezenta permanenta a armatei americane pe teritoriul romanesc a fost un fel de vis al romanilor dupa al doilea razboi mondial, desi acum contextul este complet diferit", a mai precizat Basescu, citat de Washington Times. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.