Din trimestrul doi al anului viitor, romanii ar putea plati o anumita suma daca vor dori sa fie consultati numai de un anumit medic, cadru didactic universitar cu faima sau sef de sectie, banii incasati urmand sa ajunga, o parte, la acesti medici, o
Din trimestrul doi al anului viitor, romanii ar putea plati o anumita suma daca vor dori sa fie consultati numai de un anumit medic, cadru didactic universitar cu faima sau sef de sectie, banii incasati urmand sa ajunga, o parte, la acesti medici, o parte in bugetul spitalului, a declarat, Vasile Cepoi, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). "Este vorba de anumite servicii medicale, analize sau investigatii care trebuie platite pentru ca nu pot fi suportate din banii asiguratilor. Exista deja o lista neagra, care functioneaza de cativa ani si care vizeaza servicii medicale la cerere, interventii estetice, cosmetice sau investigatii de inalta performanta", a spus Cepoi. Insa, pe langa acestea, conducerea Casei crede ca ar mai putea fi perceputa o anumita suma (co-plata) persoanelor care vor sa fie tratate numai intr-un spital din alta localitate decat cea de domiciliu. "Nu se pune problema sa fie blocat accesul asiguratilor la elitele medicale, co-platile avand un nivel suportabil, in functie de multe criterii care vor fi stabilite ulterior. In plus, prin sistemul co-plata vor fi eliminate platile tacute (spaga)", a adaugat Cepoi. CNAS va compensa diferentiat, de la 100% la 25%, fiecare act medical, in functie de costurile pe care le presupune. Consultatia la medicul de familie va fi gratuita, in schimb de la nivelul specialistilor vor fi stabilite co-plati, gradual, in functie titluri sau grade profesionale. In tariful dat de CNAS va exista un pret de referinta, ce urmeaza sa fie stabilit. De asemenea, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu vor fi platiti in proportie mai mare pentru consultatiile efectiv acordate si mai mica doar pentru numarul de pacienti pe care ii au pe liste in evidentele lor (per capita, ca pana acum). Nivelul co-platilor va fi stabilit pe baza unei metodologii unitare la nivel national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.