Sapte organizatii non-guvernamentale au trimis ieri o scrisoare deschisa senatorilor romani prin care le propune acestora respingerea propunerii legislative de modificare a Legii statutului alesilor locali (393/2004), care vizeaza stoparea fenomenulu
Sapte organizatii non-guvernamentale au trimis ieri o scrisoare deschisa senatorilor romani prin care le propune acestora respingerea propunerii legislative de modificare a Legii statutului alesilor locali (393/2004), care vizeaza stoparea fenomenului migratiei politice. Conform initiativei, ce apartine deputatului PD Ioan Oltean, primarii, consilierii locali si consilierii judeteni care parasesc partidul pentru care au candidat, ar pierde, in mod automat, mandatul pentru care au fost alesi. Organizatiile semnatare ale scrisorii deschise considera ca solutia propusa afecteaza drepturi consitutionale fundamentale si are efecte nedemocratice. "O problema interna a partidelor ar fi, in acest mod, rezolvata la nivel legislativ, dar cu pretul sacrificarii democratiei. Demersul este cu atat mai criticabil cu cat el nu se refera numai la cazurile in care primarul sau consilierul paraseste partidul pe lista caruia a fost ales, din proprie initiativa, ci si la situatiile in care primarii si consilierii locali sau judeteni sunt exclusi din partidele pentru care au candidat (ceea ce inseamna ca partidele politice ar urma sa aiba dreptul de a revoca primari si consilieri locali si judeteni)", se arata in scrisoarea semnata de: Academia de Advocacy; APADOR-CH; Pro Democratia; Centrul de Resurse Juridice; Fundatia pentru o Societate Deschisa; Liga Pro Europa si Transparency International - Romania. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.