Cea de-a cincea sedinta de audieri in procesul intentat impotriva lui Saddam Hussein si a sapte dintre potentatii fostului regim sunnit a inceput, ieri, la Bagdad, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian. Cei opt sunt judecati pentru masacrarea a 14
Cea de-a cincea sedinta de audieri in procesul intentat impotriva lui Saddam Hussein si a sapte dintre potentatii fostului regim sunnit a inceput, ieri, la Bagdad, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian. Cei opt sunt judecati pentru masacrarea a 148 de siiti, din satul Dujail, in anul 1982. Fiecare dintre cele patru sedinte precedente a constituit, in felul sau, un spectacol. Sedinta de ieri a fost, de asemenea, un spectacol, al carui inedit a constat in absenta protagonistului: Saddam Hussein a refuzat sa compara in instanta. Marti, la finalul celei de-a patra sedinte, ex-presedintele Irakului le-a urat membrilor completului de judecata: "Duceti-va la dracu!". El a urlat ca procesul este o inscenare rusinoasa si ilegala a americanilor. S-a plans ca inculpatii sunt "terorizati" deoarece, dupa doua zile de audieri, au obosit, si in plus, nu li s-a permis sa se spele, sa faca exercitii fizice si sa fumeze, iar el nu mai are schimburi curate. Drept care, a anuntat ca va boicota procedurile - si se pare ca s-a tinut de cuvant. Echipa apararii a cerut amanarea procesului, pentru a permite acuzatilor sa se odihneasca si sa se schimbe, dar Amin a refuzat spunand: "Vom asculta doi martori miercuri si vom decide apoi o noua data" pentru continuarea procesului.
In cadrul sedintei de marti, Saddam a fost foarte nervos. El i-a acuzat pe americani si israelieni ca ii vor moartea, l-a acuzat pe judecator ca nu-si face datoria, intrucat nu s-a interesat de conditiile sale de detentie si a declarat ca nici el, nici colaboratorii lui nu se tem de executie.
Fratii Hussein au sfidat instanta
Si fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan Hassan Ibrahim al-Tikriti, s-a facut remarcat in timpul sesiunii de marti.
Barzan, purtand un keffiah cu patratele rosii si albe, aflat in spatele boxei acuzatilor, nu a incetat sa se agite pentru a cere cuvantul sau pentru a intrerupe martorii. La inceputul audierii, in timp ce presedintele cerea acuzatilor sa nu intrerupa martorii, Barzan a sarit de pe scaun si a intrebat pe un ton agresiv "acuzatii sunt singurii care nu au voie sa intrerupa martorii sau si martorii sunt impiedicati sa intrerupa acuzatii"? Pe toata durata procesului s-a jucat nervos cu ochelarii sau a ridicat mainile in semn de dezaprobare. Ignorand apelurile judecatorului de a inceta comentariile, Tikriti a continuat atacurile verbale la adresa unui martor, a carui depozitie era critica la adresa serviciilor de informatii.
Ceilalti acuzati au urmarit fara sa se clinteasca depozitiile martorilor, unii dintre ei total indiferenti la acuzatiile "de tortura, rele tratamente sau umilire" aduse in special de catre femeile audiate marti de instanta sub protectia anonimatului.
Pe toata durata acestui circ, Saddam Hussein a luat notite.
Ieri, cand Saddam si-a pus, cu adevarat in aplicare, amenintarea de a boicota procesul, presedintele tribunalului nu a fost, initial, de acord cu judecarea inculpatului in contumacie. Dar, dupa o sedinta de 30 de minute, desfasurata cu usile inchise, instanta a decis sa procedeze la audierea martorilor, chiar si in absenta inculpatului principal. A cincea sesiune a inceput cu intarziere si cu un loc gol in boxa acuzatilor: cel al lui Saddam Hussein. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.