Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri, autoritatilor locale, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, amendarea drastica a fermierilor din judetele cu risc de aparitie a unor noi focare de gripa aviara, care lasa pasarile domestice in af
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri, autoritatilor locale, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, amendarea drastica a fermierilor din judetele cu risc de aparitie a unor noi focare de gripa aviara, care lasa pasarile domestice in afara curtilor. Primul-ministru a cerut aplicarea acestor amenzi mai ales in judetul Braila in care au aparut recent noi focare de gripa aviara, avertizand ca, in cazul continuarii extinderii virusului, se va impune trecerea in carantina a intregului judet, masura ce va cauza neajunsuri atat populatiei, cat si economiei. De asemenea, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca a solicitat dublarea acestor amenzi, a caror valoare este in prezent de 800 lei noi, si a precizat ca, in ultima saptamana, au fost aplicate 163 de astfel de sanctiuni de catre comandamentele de combatere a gripei din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Buzau, Vrancea si Galati. Gheorghe Flutur a aratat ca aceste masuri se impun pentru ca pericolul extinderii virusului in gospodariile oamenilor este inca foarte mare in conditiile in care in zona Deltei vor mai veni in perioada urmatoare inca doua treimi din cele 900.000 de pasari migratoare asteptate in sezonul de iarna, iar unele dintre ele isi schimba traseul, orientandu-se spre zonele de lunca din judetele limitrofe Deltei. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, pana in prezent au fost sacrificate peste 60.000 de pasari din zona unde s-au semnalat focarele de gripa aviara, alte 30.000 urmand sa fie ucise in zilele urmatoare. Pana la ora actuala au fost confirmate zece focare de gripa pe raza judetelor Tulcea, Braila si Ialomita.
Suspiciune la Zavoaia
Primele teste la probele din localitatea Zavoaia, judetul Braila, indica posibilitatea existentei vurusului gripei aviare, insa in comuna nu a fost instituita carantina totala deoarece au fost gasite pasari moarte doar in trei gospodarii, informeaza Mediafax. "Testele rapide au fost pozitive, insa nu se poate declara suspicune decat pentru cele trei gospodarii, deoarece in celelalte nu sunt mortalitati", a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Predoi a precizat ca pasarile din cele trei gospodarii, dar si din cele invecinate vor fi sacrificate. De asemenea, vor fi continuate testele la pasarile din restul gospodariilor. In cazul in care virusul gripei aviare va fi confirmat si boala se extinde, va fi instituita carantina totala.
20 de localitati din Buzau in alerta
Autoritatile sanitare veterinare din Buzau au sporit masurile de siguranta in vederea prevenirii aparitiei gripei aviare pe teritoriul judetului, in 20 de localitati din zona de sud-est a judetului fiind declarata stare de alerta. Medicii veterinari au intensificat masurile impotriva extinderii focarelor de gripa aviara din Braila in judetul Buzau. "Supraveghem foarte atent localitatile Padina si Rusetu, plus localitatile din zona lacurilor, a baltilor unde pasarile migratoare ar putea poposi si crea probleme. Deja la Rusetu si Padina se monitorizeaza mortalitatea la pasari, insa alerta este in 20 de localitati", a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare Buzau, Alexandru Iancu. Din cauza pericolului extinderii virusului gripei aviare, dar si a cresterii numarului de cazuri de pesta porcina, toate targurile de animale din judetul Buzau au fost inchise, singurul targ care va mai functiona pana la sarbatori fiind cel din orasul Ramnicu Sarat.
Preotii contra aviarei
Autoritatile din judetul Vrancea vor apela si la preoti pentru popularizarea metodelor de prevenire a gripei aviare in judet, informeaza Rompres. Prefectul judetului, Ion Oprea, a declarat ca "se va face popularizarea masurilor de prevenire a aparitiei gripei aviare si in biserici, iar primarii vor organiza adunari populare pentru a le explica oamenilor sa-si tina pasarile inchise, in curti". "Avem 15 localitati in care monitorizarea impotriva gripei aviare se face strict. S-au montat covorase cu solutii dezinfectante la intrarea in scoli si biserici, unde riscul transmiterii de infectii este ridicat din cauza numarului mare de persoane care le frecventeaza", a declarat directorul DSV Vrancea, Luigi Munteanu. (C.S., L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.