Traian Basescu a incurcat aseara "borcanele" in timp ce anunta la o ora de varf, in direct, pe toate posturile de televiziune, numirile facute in serviciile secrete. Nereusind sa se descurce in prezentarea unor sefi din SRI, SIE, DGIA si DSM, Basesc
Traian Basescu a incurcat aseara "borcanele" in timp ce anunta la o ora de varf, in direct, pe toate posturile de televiziune, numirile facute in serviciile secrete. Nereusind sa se descurce in prezentarea unor sefi din SRI, SIE, DGIA si DSM, Basescu i-a cerut ajutorul Adrianei Saftoiu in momentul in care incerca sa-si dea sema pe cine a numit in functiile de director si director adjunct la Oficiul pentru Informatii Integrate din cadrul Comunitatii Nationale de Informatii. Dupa o scurta balbaiala, presedintele a iesit din impas cu sprijinul consilierului prezidential. Sedinta de ieri a CSAT a permis sefului statului sa continue seria schimbarilor in serviciile secrete.
De la "Vlad Tepes" la SPP
Generalul maior Lucian Pahontu, seful Brigazii Speciale de Interventie "Vlad Tepes" a Comandamentului National al Jandarmeriei, a fost numit in functia de director al Serviciului de Protectie si Paza. Generalul Pahontu este nascut in 1964 si este doctor in stiinte militare. Pahontu a fost subordonatul lui Andreescu in 1997, cand acesta conducea Brigada Mobila din cadrul CNJ. Tot din acea functie, Andreescu a fost numit de fostul presedinte Emil Constantinescu in functia de director al SPP, in 1998.
Pahontu il va avea ca prim adjunct pe comisarul-sef Gabriel Cretu. Acesta il va inlocui pe generalul maior Iulian Crainiceanu. Cretu a terminat in 1990 Academia de Politie. Din 1990 pana in 1992 a lucrat in cadrul Brigazii 11 de Jandarmi. Odata cu transformarea acesteia in BAOLP, in 1993 a fost numit sef de stat major la aceasta strucura. In 1995 a fost numit comandant de batalion la BAOLP, iar in 1999, cand structura se transforma in Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, este numit sef de stat major. Din 2003 este seful unitatii Acvilla. Generalii Gabriel Naghi si Iulian Crainicea au fost avansati si trecuti in rezerva. Generalul SPP Florin Sucata a cerut si el trecerea in rezerva, lucru aprobat de seful statului.
Zugravu si Cranganu, adjuncti la CNI
Noul director al Directiei Generale de Informatii a Apararii va fi generalul maior Constantin Croitoru. El ii succede in functie generalului locotenent Sergiu Medar care a fost numit consilier prezidential la Departamentul Securitatii Nationale la Cotroceni. Pana la numirea in fruntea DGIA, generalul Croitoru a condus Directia Operatii din Statul Major General. La conducerea Directiei Siguranta Militara (contraspionajul militar) a fost numit generalul Francisc Radici, fost loctiitor al directorului DGIA. A fost schimbat si generalul Tudor Tanase, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care a mai primit o stea si a fost trecut in rezerva. In locul lui a fost numit generalul Marcel Opris, care provine tot din STS. In functia de adjunct al directorului STS a fost numit colonelul Ionel Vasilca. Daniel Moldoveanu este noul consilier de stat care va coordona comunitatea Nationala de Informatii fiind si director al Oficiului pentru informatii integrate. El a fost consilier la comisia de control a SIE din Camera Deputatilor. Acesta ii va avea ca adjuncti pe colonelul Aurel Zugravu de la SIE si pe colonelul Vasile Cranganu din SRI.
In momentul de fata, la nivelul serviciilor de infromatii, singurii care au ramas neschimbati sunt sefii principalelor servicii secrete din Romania: Radu Timofte, directorul SRI si Gheorghe Fulga, directorul SIE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.