Dupa cum se anticipa, reprezentantii celor 55 de state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, reuniti, ieri, la Ljubljana, in cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, nu au reusit sa ajunga la un acord privind adoptarea u
Dupa cum se anticipa, reprezentantii celor 55 de state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, reuniti, ieri, la Ljubljana, in cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, nu au reusit sa ajunga la un acord privind adoptarea unei declaratii finale prin care sa se ceara Rusiei sa-si respecte angajamentele asumate la summitul organizatiei de la Istanbul, din 1999, de a-si retrage trupele din Republica Moldova si Georgia, informeaza Rompres. Concluzia reuniunii din Slovenia este aceea ca, in interiorul OSCE divergentele existente intre statele membre par greu de surmontat, iar angajamentele luate de Rusia la Istanbul vor ramane, si pe mai departe, litera moarta, din pricina inflexibilitatii Moscovei. In declaratiile citite la finalul reuniunii, mai multe delegatii (Uniunea Europeana, SUA, Republica Moldova) si-au exprimat atasamentul fata de prevederile summitului de la Istanbul.
Front unic antirusesc al statelor GUAM
Totusi, in absenta unei declaratii finale, ministrii de Externe ai Republicii Moldova - Andrei Stratan, Georgiei - Ghela Bejuasvili si Ucrainei - Boris Tarasiuk au cerut, luni, Rusiei, in mod ultimativ, sa paraseasca Transnistria si Abhazia, informeaza ziarul rus "Novie Izvestia", preluat de Rompres. Aceste tari, componente ale GUAM, au format un "front unic antirusesc" fara Azerbaidjan, care s-a abtinut de la declaratii dure "in semn de respect fata de Moscova pentru sustinerea autoritatilor azere in cadrul recentelor alegeri parlamentare". Si ceilalti participanti au cerut Rusiei sa-si indeplineasca angajamentele din 1999 si sa evacueze neconditionat trupele sale din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud, nota agentia de presa Flux. Problema transnistreana a fost abordata la Ljubljana si in cadrul intrevederii ministrului de Externe moldovean Andrei Stratan cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene, Daniel Fried, care a exprimat sprijinul Washingtonului in procesul de solutionare a acestei chestiuni, considerata una de securitate regionala.
Duel al declaratiilor - Lavrov-Burns
Faptul ca Moscova nu are de gand sa isi respecte angajamentele luate in urma cu sase ani, a plasat, din nou, in cadrul reuniunii de la Ljubljana, SUA si Marea Britanie, de o parte a baricadei, iar Rusia pe de alta. La presiunile Marii Britanii si Statelor Unite in privinta aplicarii prevederilor de la summitul de la Istanbul, Rusia a ripostat, acuzand Washingtonul si NATO ca nu fac decat sa sporeasca tensiunile din Asia Centrala. In plus, discursul rostit in prima zi a reuniunii, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat o data in plus dezacordul existent in cadrul Organizatiei. "In ultimii ani, OSCE s-a implicat in probleme diferite de obiectivele initiale, respectiv de a fi un important forum de dialog politic si de adoptare a unor decizii in probleme pan-europene de reala importanta", a opinat seful diplomatiei ruse. In opinia sa, faptul ca, din 1999, nu a fost posibila propunerea unei agende globale care sa justifice organizarea unui nou summit al statelor membre poate fi considerat un semnal ca "lucrurile nu merg tocmai bine in OSCE". "De la an la an, se repeta aceeasi poveste(...). In cadrul OSCE se poarta discutii despre subiecte multiple, se stabilesc tinte ambitioase, insa, in decembrie, cand vine timpul adoptarii unor decizii politice, devenim toti prizonieri ai doar doua-trei chestiuni cu care suntem deja foarte familiari", a concluzionat Lavrov, convins ca se doreste continuarea "acestei nefericite traditii". Ministrul de Externe a insistat ca Rusia sustine o reforma profunda a OSCE, pe care o vede insa nu drept un scop in sine, ci o considera un mijloc de eliminare a distorsiunilor "geografice si tematice bine-cunoscute".
In replica la discursul lui Lavrov, subsecretarul pentru afaceri politice la Departamentul de Stat american, Nicholas Burns, a apreciat ca "OSCE nu s-a dezemembrat, asadar nu are nevoie sa fie reparata". SUA sunt favorabile unor schimbari in Organizatie, dar in sensul intaririi, nu slabirii ei, a pledat diplomatul american. Burns nu a uitat sa ceara Rusiei sa respecte angajamentele de la Istanbul. Diplomatul american a spus ca Washingtonul saluta acordul incheiat intre Moscova si Tbilisi in acest sens, apreciindu-l drept un pas important spre indeplinirea angajamentelor de la Istanbul. Dar, a continuat Burns, Statele Unite regreta faptul ca nu se constata nici un progres legat de retragerea trupelor Moscovei de pe teritoriul Republicii Moldova.
Alegerile din Transnistria, nerecunoscute
Conform anuntului facut de un oficial al OSCE, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa nu recunoaste alegerile din stanga Nistrului si nici nu va trimite observatori in regiune. Klaus Neukirch considera ca nu se poate pune problema alegerilor libere si corecte in regiune, cata vreme aici nu sunt create conditii adecvate pentru exprimarea optiunii politice a alegatorilor."Vedem acolo o lipsa a presei independente, ceea ce inseamna ca este greu pentru alegatori sa primeasca informatii din diferite surse. Este un fel de atmosfera destul de complicata, din cauza stilului nereformat din timpul sovietic in care actioneza serviciile secrete, care sunt si prezente la alegeri, de fapt, la fiecare sectie de votare", a spus Klaus Neukirch, citat de BBC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.