Recursul procurorilor Parchetului General, impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, de a admite contopirea pedepselor fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, va fi judecat peste doua zile, si nu in ianuarie anul viitor, asa cum
Recursul procurorilor Parchetului General, impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, de a admite contopirea pedepselor fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, va fi judecat peste doua zile, si nu in ianuarie anul viitor, asa cum se stabilise initial. Aceasta decizie a fost luata dupa ce aparatorii lui Cozma, avocatii Viorel Dumitrescu si Adrian Roseti au inmanat presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Nicolae Popa, o cerere de urgentare a procedurii.
In aceste conditii, daca recursul procurorilor va fi respins, Cozma are sanse mari sa fie eliberat imediat dupa sarbatori. De altfel, contactat de reporterii ZIUA, aparatorul fostului ortac, avocatul Viorel Dumitrescu, a confirmat depunerea cererii de urgentare a procedurii la presedintele ICCJ, si a invocat faptul ca Miron Cozma ar avea probleme de sanatate. Pe de alta parte, Dumitrescu a adaugat ca este imposibil ca judecatorii sa admita recursul procurorilor, pentru ca acesta este "facut aiurea", fara motive exacte. Totodata, avocatul a precizat ca, imediat dupa judecarea recursului (n.r- daca acesta va fi respins), Miron Cozma va depune o cerere de eliberare conditionata, astfel ca, in mai putin de o luna, el va fi din nou in libertate.
Contopirea a fost admisa
Imediat dupa ce Curtea suprema a decis condamnarea lui Cozma si a inca cinci acoliti de-ai sai la zece, respectiv, cinci ani de inchisoare pentru mineriada din 1999, de la Costesti, aparatorii acestuia au depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de contopire a pedepselor clientului lor.
Astfel, avocatii au solicitat instantei sa contopeasca aceasta ultima pedeapsa cu cei sapte ani si 11 luni executati de Cozma din pedeapsa de 18 ani, primita pentru mineriada din 1991, pedeapsa care a fost de altfel gratiata de fostul presedinte al statului, Ion Iliescu. Dupa ce judecatorii au admis cererea de contopire, avocatul fostului ortac, Adrian Roseti, a declarat ca Miron Cozma ar mai avea de stat dupa gratii doi ani, o luna si zece zile. Totodata, aparatorii lui Cozma au precizat ca vor formula o cerere de eliberare conditionata.
Respingerea recursului, salvarea ortacului
Pe de alta parte, procurorii Parchetului General au declarat recurs impotriva deciziei de contopire a pedepselor, acesta urmand a fi judecat peste doua zile. In acest moment, Miron Cozma se afla la mana judecatorilor instantei supreme, decizia lor putand sa-l trimita dupa gratii pe fostul lider al minerilor pentru urmatorii zece ani. Astfel, daca magistratii ICCJ vor admite recursul procurorilor, cele doua pedepse ale lui Cozma vor fi descontopite, iar acesta va avea de executat ultima pedeapsa "acordata", cea de zece ani de puscarie. Insa, daca recursul procurorilor va fi respins, fostului ortac sef ii mai raman de executat doar doi ani de inchisoare, iar in conditiile acceptarii cererii de eliberare conditionata, fostul ortac va iesi, probabil, din puscarie putin dupa Anul Nou.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.