Cele patru confederatii reprezentative la nivel national - BNS, CNSLR-Fratia, Cartel "Alfa" si CSDR - cer retragerea proiectului legislativ de modificare a Legii sindicatelor, initiat de doi parlamentari liberali care au propus ca persoanele cu funct
Cele patru confederatii reprezentative la nivel national - BNS, CNSLR-Fratia, Cartel "Alfa" si CSDR - cer retragerea proiectului legislativ de modificare a Legii sindicatelor, initiat de doi parlamentari liberali care au propus ca persoanele cu functii de conducere sa nu poata fi membri de sindicat. Pe de alta parte, MediaSind, uniune sindicala care reprezinta ziaristii si tipografii, se pronunta fara echivoc: "Revizuirea Codului Muncii a reprezentat deja o incercare de compromitere a sistemului social din Romania, care este construit conform modelului european", de arata intr-un comunicat comun, remis ieri, de cele patru confederatii. Liderii sindicalistilor din Romania sustin ca deputatii PNL "recidiveaza" prin inaintarea acestei initiative legislative. "Proiectul respectiv nu se gaseste in Programul de guvernare si nici in prioritatile legislative ale anului 2005 sau in cele legate de aderarea Romaniei la UE", afirma sindicalistii. Ei apreciaza ca, prin conceptia si continutul sau, proiectul risca sa puna Romania in situatia incalcarii criteriilor politice de aderare si ca, la o atenta evaluare a textului, au constatat ca sunt incalcate "in mod brutal" prevederi ale Constitutiei Romaniei, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Conventiilor OIM 87 si 98, Conventiei Europeane a Drepturilor Omului, Cartii Sociale Europene revizuita, Directivei 2002/14EC a Parlamentului European si Consiliului Europei privind informarea si consultarea salariatilor. Sindicalistii solicita initiatorilor acestui proiect legislativ sa-l retraga, iar forurilor de avizare si dezbatere sa il respinga, documentul fiind, in egala masura, "antidemocratic si antieuropean". "In caz contrar, suntem obligate, prin statute si propria menire, sa actionam prin toate mijloacele pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale lucratorilor si sa solicitam sprijinul organismelor europene si internationale, in vederea stoparii acestui demers antidemocratic", se arata in incheierea comunicatului celor patru confederatii. Proiectul propus precizeaza ca in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a legii, membrii de sindicat aflati in incompatibilitate sunt obligati sa aleaga intre calitatea de membru de sindicat sau cea profesionala. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.