Procesul impotriva fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si a sapte dintre oamenii sai de baza, inceput pe 19 octombrie, a fost reluat ieri, la Bagdad, dupa doua amanari. Cei opt sunt acuzati de masacrarea a 148 de siiti din localitatea Dujai
Procesul impotriva fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si a sapte dintre oamenii sai de baza, inceput pe 19 octombrie, a fost reluat ieri, la Bagdad, dupa doua amanari. Cei opt sunt acuzati de masacrarea a 148 de siiti din localitatea Dujail. Sedinta s-a deschis la ora locala 11:00 (10:00, ora Romaniei), in prezenta tuturor celor opt acuzati si a avocatilor apararii. Printre acestia din urma s-a numarat si fostul secretar american al Justitiei, Ramsey Clark, imbracat in roba. Clark a depus juramant ca avocat al fostului presedinte irakian in cadrul sedintei trecute, din 28 noiembrie, sedinta amanata la solicitarea unuia dintre inculpati, care si-a contestat aparatorul din oficiu. Saddam Hussein a fost ultimul care a intrat in sala de sedinte, avand in mana Coranul, la fel ca in cazul infatisarilor precedente. Imbracat in stil occidental, Saddam a luat loc, zambitor, in boxa acuzatilor, de unde a adresat fostilor sai acoliti cuvintele : "Fie ca Dumnezeu sa-i mantuiasca pe oameni". Cand ex-liderul Bagdadului a ridicat mana, pentru a cere permisiunea de a lua cuvantul, Rizkar Amin, nu l-a observat, asa incat i-a dat cuvantul lui Khalil al-Dulaimi, avocatul lui Saddam. Dulaimi a dorit sa conteste legitimitatea tribunalului si procedurile urmate de presedintele acestei instante. I s-a raspuns ca toate plangerile trebuie adresate tribunalului in scris. In aceste conditii, echipa apararii a anuntat ca se retrage, in semn de protest fata de interdictia impusa unor avocati internationali, de a lua cuvantul si de a discuta despre legitimitatea Curtii. La scurt timp, audierea a fost suspendata, pentru a permite negocieri cu avocatii apararii. Unul dintre acestia a propus sa medieze conflictul si sa incerce sa-si determine colegii sa revina in sala.
La scurt timp dupa reluarea sedintei a avut loc o noua intrerupere, decisa de presedintele instantei, care l-a dat afara din sala de audieri pe un irakian ce rostea amenintari la adresa inculpatilor. Saddam Hussein si, ulterior, fratele sau vitreg, Barzan al-Tikriti, au intervenit in timpul audierii unui martor, plangandu-se ca un barbat neidentificat, care se afla in sala, ii ameninta. Barzan al-Tikriti s-a ridicat si a scuipat in directia cetateanului care era asezat pe bancile rezervate publicului. Presedintele instantei, Riskar Amin, de origine kurda, a fost nevoit, in aceste conditii, sa ceara politiei sa-l scoata din sala pe barbat si a avertizat ca orice persoana care va incerca sa perturbe buna desfasurare a procesului va fi data afara din incapere.
Un judecator din instanta care se ocupa de dosarul lui Saddam Hussein s-a desesizat de acest caz, informeaza CNN. El a luat aceasta decizie dupa ce a intrat in posesia unui document potrivit caruia unul dintre acuzati a fost implicat intr-o decizie de condamnare la moarte care a avut drept consecinta asasinarea fratelui sau. In aceste conditii, judecatorul a apreciat ca nu va mai putea ramane impartial la proces. Din motive de securitate, singurul nume cunoscut din componenta completului de judecata este cel al presedintelui instantei, astfel incat identitatea judecatorului care s-a desesizat si a inlocuitorului sau raman secrete. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.