Rusia si Ucraina au ajuns la o intelegere privind reglementarea conflictului transnistrean, a declarat ieri, la Ljubljana, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, transmite Rompres.
"Moscova sustine planul de reglementare a conflictului transn
Rusia si Ucraina au ajuns la o intelegere privind reglementarea conflictului transnistrean, a declarat ieri, la Ljubljana, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, transmite Rompres.
"Moscova sustine planul de reglementare a conflictului transnistrean propus de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko", a afirmat ministrul rus la incheierea unei intalniri cu omologul sau ucrainean Boris Tarasiuk, prilejuita de reuniunea ministeriala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE, ce se desfasoara in aceste zile la Ljubljana, in Slovenia.
"Rusia a facut mai multe propuneri concrete pentru realizarea acestui plan. Noi am convenit o pozitie comuna", a adaugat Serghei Lavrov, fara a oferi mai multe detalii.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, in cadrul reuniunii de la Ljubljana, ministrii de Externe din statele membre ale OSCE intentioneaza sa-i ceara Rusiei, intr-o forma ultimativa, indeplinirea obligatiilor asumate la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, intr-o rezolutie privind evacuarea trupelor ruse din Republica Moldova si Georgia.
OSCE, blocat de Rusia
Ministerul rus de Externe a difuzat insa la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat in care preciza ca Moscova este categoric impotriva introducerii in documentul final al reuniunii din capitala slovena a obligatiei Rusiei de a-si retrage trupele din Republica Moldova si Georgia, pledand pentru o declaratie finala despre prioritatile OSCE si eficientizarea activitatii organizatiei in asigurarea securitatii.
Participantii la Consiliul Ministerial al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), intentioneaza sa-i ceara Rusiei, intr-o forma ultimativa, indeplinirea obligatiilor de la Istanbul, din 1999, intr-o rezolutie privind evacuarea trupelor ruse din Republica Moldova si Georgia, informeaza agentia de presa FLUX, care citeaza publicatia "Kommersant".
MAE rus a difuzat la sfarsitul saptamanii trecute o informatie potrivit careia Moscova este categoric impotriva introducerii in documentul final al reuniunii a obligatiei Rusiei de a-si retrage trupele din Republica Moldova si Georgia, pledand pentru o declaratie finala despre prioritatile OSCE si eficientizarea activitatii organizatiei in asigurarea securitatii, noteaza agentia de presa mentionata.
"Consideram drept constructiva intentia slovenilor de a separa problemele regionale din Declaratia Politica in declaratii distincte. Totodata, ne opunem hotarat impotriva incercarilor de a aduce in Declaratia politica sau in documente regionale separate declaratii rupte din context privind asa-zisele obligatii de la Istanbul ale Rusiei fata de Moldova si Georgia", potrivit MAE rus, citat de agentia de presa FLUX. "Principalele angajamente de la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 se refera la intrarea cat mai grabnica in vigoare a Tratatului adaptat privind Fortele Conventionale in Europa, dar anume in aceasta privinta nu este vizibil progresul din partea statelor NATO", adauga MAE rus, potrivit aceleiasi surse. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.