Ultimatumul lansat de rapitorii Susannei Osthoff, cetatean german, de profesie arheolog, luata ostatica in Irak, a expirat vineri la ora 00:37 GMT, afirma publicatiile germane Der Spiegel si Focus, citate de Mediafax.
In mesajul difuzat martea
Ultimatumul lansat de rapitorii Susannei Osthoff, cetatean german, de profesie arheolog, luata ostatica in Irak, a expirat vineri la ora 00:37 GMT, afirma publicatiile germane Der Spiegel si Focus, citate de Mediafax.
In mesajul difuzat martea trecuta, rapitorii Susannei au stabilit un termen de trei zile pentru indeplinirea revendicarii - incetarea sprijinului acordat de Germania pentru formarea militarilor irakieni. Astfel ca ultimatumul a expirat vineri dimineata, afirma Focus, citand surse din cadrul serviciilor de securitate de la Berlin.
Potrivit unui responsabil cu rang inalt din cadrul serviciilor de spionaj, pana ieri nu existau, inca, elemente concrete referitoare la rapitori si nici nu fusese transmis un nou mesaj video.
Ministrul german de Externe a anuntat ca Berlinul depune eforturi intense pentru a obtine eliberarea ostaticei germane. Susanne Osthoff, o bavareza in varsta de 43 de ani, convertita la islam, traind in Irak de 10 ani, si soferul ei, au disparut la 25 noiembrie in regiunea Ninive, din nord-vestul Irakului.
In afara arheologului german, doi canadieni, un american si un britanic au fost rapiti recent in Irak. Americanul Tom Fox, in varsta de 54 de ani, britanicul Norman Kember, de 74 de ani, si cetatenii canadieni James Loney (41 de ani) si Harmeet Singh Sooden (32 de ani), angajati ai organizatiei umanitare Christian Peacemaker Teams (CPT), au fost rapiti la Bagdad, sambata trecuta, de o grupare necunoscuta pana in prezent - Brigazile Sabiilor Dreptului.
Rapitorii celor patru ostatici occidentali disparuti in Irak au amenintat, intr-o inregistrare difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera, ca ii vor executa daca autoritatile nu vor elibera, pana la 8 decembrie, toti detinutii din inchisorile irakiene si americane. "Gruparea acorda un ultimatum celor vizati, pentru a-i indeplini cerintele", a afirmat postul de televiziune, precizand ca au fost mentionati detinutii "din inchisorile Ministerului irakian de Interne" si cei "din inchisorile fortelor de ocupatie", printre care Camp Bucca (sud) si Abu Ghraib, din apropiere de Bagdad.
Al-Jazeera a difuzat doua scurte secvente video, in care puteau fi vazuti mai intai doi barbati identificati ca fiind cetatenii canadieni, apoi alti doi, respectiv britanicul si americanul, care vorbesc in fata camerei de filmat, fara insa a li se putea auzi vocea. Ostaticii fac apel la Guvernele american si britanic sa isi retraga trupele din Irak, a adaugat Al-Jazeera. La 29 noiembrie, acelasi post de televiziune a difuzat o inregistrare video care prezenta primele imagini cu ostaticii acuzati de a fi "spioni" platiti de Washington si Londra.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.