Organizatia Human Rights Watch sustine ca a primit informatii de la surse guvernamentale americane potrivit carora prizonierii ar fi putut fi transportati si detinuti in Romania noastra pentru o scurta perioada de timp. Informatiile au fost trimise C
Organizatia Human Rights Watch sustine ca a primit informatii de la surse guvernamentale americane potrivit carora prizonierii ar fi putut fi transportati si detinuti in Romania noastra pentru o scurta perioada de timp. Informatiile au fost trimise Consiliului Europei, care desfasoara o ancheta in acest caz, a declarat responsabilul pe probleme de contraterorism al organizatiei, John Sifton, informeaza Rador. Expertul Human Rights Watch sustine ca este posibil ca guvernul american sa fi detinut prizonieri pe teritoriul Romaniei fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fi fost informate despre acest lucru: "Este posibil, este pe deplin posibil ca SUA sa fi folosit bazele pe care le-a avut in Romania pentru a detine prizonieri fara ca Guvernul roman sa aiba cunostinta de aceasta. Un lucru similar s-a intamplat in cealalta parte a lumii, in Thailanda. In Thailanda, Guvernul american a detinut prizonieri intr-o baza militara americana, iar guvernul thailandez nu a stiut aceasta".
De asemenea, Marc Garlasco, expert militar la Human Rights Watch, sustine ca: "Stim cu siguranta ca este vorba de mai multe tari din Orientul Mijlociu. Pornind de la articolele din "Washington Post" si din alte surse, noi credem ca doua tari cel putin din estul Europei, fie detin, fie au detinut prizonieri, pe care presupunem ca ii tortureaza. Informatiile noastre arata ca Romania si Polonia sunt in mod sigur suspecte". Marc Garlasco a mai afirmat ca "Informatiile privind locul unde s-ar afla inchisorile sunt bazate pe rutele de zbor ale avioanelor CIA care au zburat din Afganistan direct in aceste locuri din Europa, printre care si la Timisoara. Inca investigam locurile unde ar fi putut exista aceste centre secrete in Romania, dar lucram foarte strans cu Uniunea Europeana si Consiliul Europei pentru a incerca sa localizam aceste zone. Ne vom intalni cu expertii europeni saptamana viitoare. Avem dovezi indirecte, dar foarte puternice, ca Romania si Polonia au fost implicate intr-o vreme. Nu stim daca mai sunt si acum, dar oricum orice implicare anterioara si orice violare a drepturilor omului ar pune sub semnul intrebarii viitorul statut al acestor tari in Uniunea Europeana si de aceea este asa de important pentru noi sa facem aceasta ancheta".
Condoleezza va face o declaratie inaintea turneului
Problema zborurilor secrete ale CIA in Europa, transportand suspecti de terorism, a fost evocata in cadrul NATO, fara a-i impiedica pe membrii Aliantei sa lucreze, a declarat vineri, la Paris, reprezentanta permanenta a SUA la NATO, Victoria Nuland, relateaza Rompres. Oficialul american a indicat totodata ca secretarul de stat american Condoleezza Rice va raspunde "foarte curand, azi sau in timpul turneului sau european", scrisorii trimise de responsabilii Uniunii Europene in care se cereau clarificari asupra folosirii de catre CIA a teritoriului european pentru transportul detinutilor si pentru locatii clandestine de interogare a suspectilor de terorism.
Secretarul de Stat american, Condoleeza Rice, a dat asigurari la sfarsitul saptamanii trecute ca va face o declaratie referitoare la controversatele activitati ale CIA in Europa inaintea inceperii de azi a turneului sau pe batranul continent, informeaza Mediafax. "Voi face o declaratie inaintea turneului", a declarat ea presei, dupa anuntarea demisiei lui Andrew Natsios, directorul Agentiei Americane de Cooperare Internationala, USAID. Seful diplomatiei americane va incepe, luni, un turneu de cinci zile in Europa, care o va purta la Berlin, Bucuresti, Kiev si Bruxelles.
Berlinul a numarat 437 zboruri CIA
Berlinul dispune de o "lista detaliata" cu cel putin 437 de zboruri secrete ale avioanelor CIA in spatiul aerian german, relateaza revista germana Der Spiegel, transmite Mediafax. Printre acestea se inscriu atat "deplasari" ale avioanelor serviciilor secrete americane in spatiul aerian german cat si aterizari pe aeroporturile din Germania, adauga revista, care precizeaza ca "aparatele de zbor au fost folosite pentru transferarea presupusilor teroristi in locatii secrete".
Lista a fost furnizata de Serviciile de securitate a navigatiei aeriene germane, in urma unei cereri adresate de grupul parlamentar al Partidului de Stanga, contestatar. Potrivit revistei Der Spiegel, doua avioane CIA au folosit spatiul aerian german sau au aterizat pe aeroporturi din aceasta tara in 2002 si 2003, de cate 137 si, respectiv, 146 de ori, in special la Frankfurt, Berlin si la baza militara americana de la Ramstein, in vestul tarii. Germania este tara europeana unde se afla cele mai multe baze militare americane.
Aterizari secrete in Turcia
Ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, a declarat, sambata, ca un avion despre care presa turca a relatat ca ar apartine CIA a aterizat de doua ori la Istanbul, fara insa a confirma ca apartine Agentiei Centrale de Informatii din Statele Unite, relateaza Istanbul Sun, in editia online. "Avionul care a aterizat in Turcia la 30 octombrie si 15 noiembrie era inmatriculat in Statele Unite, fiind in proprietatea companiei Pegasus Technologies", a afirmat Binali Yildirim, adaugand ca in ambele cazuri aeronava decolase din Azerbaidjan. "Nu putem sti daca avionul apartinea sau nu CIA", a spus ministrul Transporturilor.
Ungureanu vrea dovezi
Ministrul roman de Externe declara ca Human Rights Watch nu a raspuns solicitarilor oficiale ale Romaniei
In Romania nu exista inchisori secrete girate de CIA iar prin toate aceste alegatii formulate in ultima perioada noi nu putem decat sa constatam ca ni se aduce un prejudiciu de imagine. Afirmatia a fost facuta, ieri, de ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care a marturisit ca, deja, se simte "agasat" de acest subiect. Seful diplomatiei romane a tinut sa sublinieze ca la solicitarile Romaniei adresate Human Rights Watch pentru prezentarea unor probe clare, aceste "dovezi circumstantiale" - pe care organizatia pretinde ca le are in ceea ce priveste existenta unor inchisori ale CIA pe teritoriul tarii noastre - nu au aparut. "Iar acest lucru ne aduce, in continuare, un prejudiciu de imagine", a afirmat Ungureanu, considerand ca singurul lucru pe care Bucurestiul il poate face este "sa ceara probe foarte clare, nu despre survolurile unor avioane ale CIA, ci despre facilitatile descrise ca fiind inchisori". Intrebat daca aceasta problema va fi discutata in timpul vizitei pe care secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, o va face pe 6 decembrie la Bucuresti, ministrul de Externe a spus ca "acest subiect nu face parte din inventarul bilateral al temelor", insa a apreciat ca "nu exista subiect care sa nu poata fi discutat". Ungureanu a amintit ca ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a trimis, recent, o scrisoare Condoleezzei Rice, solicitandu-i sa prezinte un punct de vedere oficial cu privire la aceste alegatii, motiv pentru care, crede seful diplomatiei romane, un raspuns al oficialului american "va sosi cat de curand", probabil, cu prilejul turneului european intreprins de Rice.
Vin americanii
Vizita la nivel inalt, in Romania, a secretarului american de Stat, Condoleezza Rice (foto), va marca semnarea Acordului de acces privind amplasarea, in tara noastra, a unor facilitati militare americane de dimensiuni reduse, cu caracter flexibil, cu un grad inalt de interoperabilitate, bazate pe rotatia periodica a militarilor dislocati, a mai anuntat, ieri, Ungureanu. "Se intampla ceea ce bunicii nostri au asteptat ani la rand, se intampla ceea ce sute de mii de romani, care au intrat in puscariile comuniste si care au fost sacrificati pentru ca au dorit democratie in Romania, au sperat, se intampla de fapt ceea ce Romania asteapta din 1940: vin americanii!", a comentat ministrul de Externe importanta semnarii acestui document-cadru. Acest eveniment reprezinta "nu doar o realizare a politicii externe actuale a Romaniei, ci o realizare istorica", a adaugat Ungureanu. Ceremonia de semnare a Acordului va avea loc, maine, la Palatul Cotroceni, dupa discutiile oficiale pe care presedintele Traian Basescu le va avea cu secretarul de Stat american.
Documentul, de natura politica, reglementeaza cadrul general de colaborare la nivel militar, logistic, juridic si financiar, iar alte detalii urmeaza sa fie stabilite prin acorduri specifice ce vor fi incheiate ulterior, a precizat Ungureanu. In preambulul Acordului sunt inscrise principiile care garanteaza ca aceste facilitati militare nu pot fi folosite in scopuri contrare legislatiei si tratatelor internationale la care este parte Romania, a adaugat seful diplomatiei romane, raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea ca bazele sa devina inchisori CIA neautorizate. De asemenea, el a dat asigurari ca statutul militarilor ce vor fi dislocati in Romania este conform acordului NATO - SOFA (Status of Forces Agreement) si acordului SOFA Aditional, care a fost semnat cu Romania in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002. Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA (Status of Forces Agreement) incheiate de SUA cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni. Acordul SOFA dintre Romania si SUA a fost semnat in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002. Potrivit acestui document, "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau. Astfel, "in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele SUA vor notifica autoritatilor romane competente".
Ambasadorul SUA isi prezinta scrisorile de acreditare
In plus, dupa cum a anuntat Ungureanu, noul ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubman, isi va prezenta, astazi, copiile scrisorilor de acreditare ministrului de Externe, urmand ca, in cursul dupa-amiezii, acesta sa mearga la Cotroceni, pentru depunerea documentelor. "Nicholas Taubman este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui Bush si un important contributor la campania republicanilor", fiind un foarte bun cunoscator al mediului politic de la Washington, a afirmat seful diplomatiei romane. Ungureanu l-a caracterizat pe Taubman drept "un lider energic, cu experienta in lumea afacerilor, si o personalitate politica influenta." (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.