1919 (I)
* 11/24 ian. I. Nistor doneaza o harta veche a Bucovinei si procesul verbal incheiat de Adunarea Nationala bucovineana cu ocazia declaratiei de unire cu patria-mama.
* 22 mart/4 apr. Se adopta in unanimitate motiunea prop
1919 (I)
* 11/24 ian. I. Nistor doneaza o harta veche a Bucovinei si procesul verbal incheiat de Adunarea Nationala bucovineana cu ocazia declaratiei de unire cu patria-mama.
* 22 mart/4 apr. Se adopta in unanimitate motiunea propusa de N. Iorga prin care Academia Romana "gandindu-se numai la interesele permanente ale neamului, reia misiunea sa de a da stiintei in toate domeniile ei interpretarea nationala".
* 14 mai. La sedinta solemna consacrata implinirii a 50 de ani de la infiintarea Academiei Romane, regele Ferdinand, presedinte de onoare si protector al inaltului for, subliniaza: "in lupta sfanta pentru unirea tuturor romanilor, Academia si-a avut partea ei importanta pe taramul cultural: de aceea, izbanda tarii este izbanda ei". N. Iorga, in "Cuvant de buna venire", incheie: " Academia noastra ...se preface intr-un organ de rostire fatisa si energica a credintei in necesara unitate a neamului". Cuvinte emotionante rostesc Ion Ianculet, in numele Basarabiei, Ion Nistor, in numele Bucovinei si Andrei Barseanu, in numele Transilvaniei.
* 15 mai. Din partea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Iuliu Maniu trimite o telegrama in care isi exprima dorinta ca lucrarile Academiei "sa fie rodnice si sa-si reverse binefacerile asupra intregului neam romanesc unit pe veci". In raspunsul dat, se exprima increderea ca Unirea va fi "urmata de inaltarea si intarirea culturii nationale", ca "aceasta incredere este temelia activitatii care incepe pentru viitoarele secole".
* 26 mai. Ion Ianculet citeste discursul de receptie "Spatiul si timpul in noua lumina stiintifica". Raspunsul este dat de P. Poni
* 28 mai. Stefan Ciobanu rosteste discursul de receptie "Contributiuni privitoare la originea si moartea mitropolitului Moldovei Dosoftei". Raspunde Ion Bianu.
* 29 mai. O comisie alcatuita din I. Bianu, N. Iorga, Gh. Titeica este investita cu misiunea de a interveni pe langa toate academiile tarilor aliate si neutre pentru recunoasterea integrala a drepturilor noastre asupra tuturor tinuturilor locuite de romani la Conferinta de la Paris
* 31 mai. O. Densuseanu rosteste discursul de receptie despre Barbu Delavrancea. Raspunsul este dat de I. Bianu. P. Poni citeste o motiune prin care "Academia Romana reuneste glasul stiintei despre drepturile poporului roman".
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date", de Dorina N. Rusu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.