In primul rand dati-mi voie sa va urez bine ati venit in Romania! Eu sunt aici de peste cinci ani si trebuie sa va spun ca m-am bucurat de fiecare moment al acestei perioade.
Este o tara primitoare si provocatoare iar oamenii de aici se numara
In primul rand dati-mi voie sa va urez bine ati venit in Romania! Eu sunt aici de peste cinci ani si trebuie sa va spun ca m-am bucurat de fiecare moment al acestei perioade.
Este o tara primitoare si provocatoare iar oamenii de aici se numara printre cei mai prietenosi, calzi si inteligenti din aceasta parte a lumii. Ambasador Taubman, nu ma indoiesc de faptul ca va veti bucura de mandatul dumneavoastra. Aici exista o reala caldura fata de Statele Unite, care din nefericire lipseste din alte parti ale lumii in aceasta perioada. Cu siguranta nu veti gasi aici acel gen de anti-americanism automat, care trece drept dezbatere politica in multe din capitalele europene. Ambasador Taubman si dr. Rice, probabil veti observa blocajele rutiere teribile din Bucuresti. Acestea exista datorita slabelor investitii in infrastructura, insa si datorita faptului ca exista o crestere economica. Oamenii isi cumpara case in suburbii si masini ca sa poata veni la munca in centru. Tara freamata in acest moment. Din ce in ce mai multi oameni o duc bine si nu se tem sa o arate. Bineinteles, toate acestea sunt vesti bune care nu inseamna ca Romania duce lipsa de probleme. Cred ca coruptia este in scadere, insa reprezinta inca o pata intunecata pe sufletul acestei tari. Coruptia distruge initiativele si impiedica investitiile. Ii saraceste pe oameni si creeaza un sentiment general de inegalitate si negativism.
Ambasador Taubman si dr. Rice, ati declarat ca veti aborda subiectul coruptiei in intalnirile cu autoritatile romane si veti incerca sa promovati o schimbare. Daca veti reusi va vor multumi romani de pretutindeni.
Ambasador Taubman si dr. Rice, ati mai declarat ca veti face presiuni pentru redeschiderea adoptiilor internationale. In orice caz, asa ceva ar constitui o greseala, in cazul in care vorbiti serios de combaterea coruptiei in Romania. Adoptiile internationale pentru copiii din Romania au constituit una din principalele surse de coruptie in orasele Romaniei. Copiii erau luati de langa parintii lor nu deoarece era in interesul lor, ci deoarece oficialii birorurilor de protectie a copilului profitau de banii din adoptiile internationale.
Acest fenomen a constituit un comert infiorator cu fiinte umane. Ambasador Taubman si dr. Rice, nu trebuie neaparat sa ma ascultati pe mine in ceea ce priveste acest subiect. Inainte de introducerea moratoriului in 2001, Ambasada SUA din Bucuresti a delegat experti americani in protectia copilului sa analizeze sistemul de adoptii. Raportul rezultat afirma ca "sunt adoptati in afara Romaniei copii care, in lipsa beneficiilor financiare, nu ar fi fost plasati pentru adoptii". Cu alte cuvinte, banii veniti prin adoptiile internationale au separat pentru totdeauna copiii de familiile lor.
Raportul a mai aratat ca deoarece adoptiile interne nu se efectuau pe bani, romanii au fost impiedicati sa adopte copii, acestia fiind rezervati pentru strainii platitori. Ambasador Taubman si dr. Rice, stiu ca probabil ati auzit multe relatari ale eventualilor parinti adoptivi, care sustin ca in cazul lor adoptia fusese aproape perfectata. Nici unul din aceste cazuri nu a fost demarat inainte de introducerea noii legislatii. Cu alte cuvinte, cuplurile si agentiile de adoptii si-au depus cererile de adoptie dupa ce aceasta practica fusese interzisa. Povestilor lor pot fi emotionante, insa ei cer ca Romania sa-si incalce propriile legi. Si in plus exista inca familiile copiilor pe care vor sa ii adopte. Nimeni nu le-a ascultat povestile lor. Cum au fost separati acesti copii de parintii lor? A fost separarea in interesul copilului sau deoarece functionarii de la protectia copilului se gandeau doar la bani si nu la drepturile acestor oameni.
De la interzicerea adoptiilor internationale, adoptiile interne au crescut exponential. In prezent exista 393 de copii disponibili pentru adoptie si 1355 de cupluri romanesti care au depus cereri de adoptie. Poate ati citit despre raportul UNICEF care sustine ca sunt abandonati zeci de mii de copii anual. Insa doar la o privire sumara asupra acestui document se poate vedea ca autorii si-au asumat o larga libertate in definirea unui copil abandonat. Au decis ca daca un copil se afla in spital pentru mai mult de sapte zile dupa externarea mamei sale ar trebui definit ca fiind un copil abandonat. Autorii raportului persista in aceasta abordare chiar daca admit ca multi dintre copii se gasesc in spital la recomandarea medicului. Ambasador Taubman si dr. Rice, veniti intr-o tara cu o populatie primitoare si binevoitoare. Daca vreti sa raspundeti la aceasta bunavointa trebuie sa felicitati Guvernul pentru incheierea adoptiilor internationale, ceea ce a constituit un pas major in combaterea coruptiei care a avut un efect dezastruos asupra Romaniei si copiilor de aici.
Al dumneavoastra sincer, Phelim McAleer, jurnalist irlandez


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.