Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de sambata spre duminica, si pentru probe recoltate din comuna Ciocile (judetul Braila), in localitate fiind instaurata carantina, a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nati

Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat, in noaptea de sambata spre duminica, si pentru probe recoltate din comuna Ciocile (judetul Braila), in localitate fiind instaurata carantina, a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.
Virusul H5 a fost confirmat la probele prelevate de la o gaina din gospodaria unui localnic, dupa ce testele rapide au iesit pozitive la un numar de trei gaini din localitate. Masurile de carantina au fost instaurate sambata seara, a spus Predoi. Ciocile este o localitate situata in apropierea granitei judetului Braila cu judetele Buzau si Ialomita, fiind o comuna cu 800 de gospodarii, din care 550 au, in total, aproape 15.000 de pasari.
Acesta este al patrulea focar de gripa aviara confirmat in judetul Braila, dupa cele din localitatile Scarlatesti, Dudescu (comuna Zavoaia) si Bumbacari (comuna Dudesti) din judetul Braila. Un alt focar de gripa aviara a fost confirmat joi in localitatea tulceana Periprava.
13 localitati sub supraveghere
Potrivit ministrului Gheorghe Flutur, zona de supraveghere ar putea fi extinsa pe toata valea Calmatuiului, iar in judetul Braila, 13 localitati ar urma sa intre in supraveghere speciala. De asemenea, 10 medici veterinari din Transilvania vor veni in Braila, pentru ca cei de acolo nu fac fata. Ministrul a dispus masuri de izolare a judetului Braila prin introducerea de filtre de dezinfectie pe toate drumurile de acces spre Galati, Vrancea si Ialomita. In Ialomita, in zona Grivita, Scanteia, care sunt localitati de balta, ministrul a cerut intensificarea controalelor la pasari, si la Rusetu de Buzau.

Masuri speciale de preventie in Buzau si Ialomita

Autoritatile au luat masuri speciale de supraveghere pentru localitatile din judetele Buzau si Ialomita situate in apropierea comunei brailene Ciocile, unde a fost confirmata prezenta virusului H5, a declarat ieri pentru Mediafax Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.
"Am luat masura de extindere a supravegherii pentru zona Rusetiu, din judetul Buzau, iar din judetul Ialomita pentru localitatile Scanteia si Grivita, care se afla in apropiere de Ciocile", a spus ministrul Flutur.
Supravegherea a fost extinsa si de-a lungul a 13 localitati de pe Valea Calmatuiului, spre comunele din judetul Braila.
Potrivit ministrului Agriculturii, masuri speciale au fost luate si la intrarile si iesirile din judetul Braila. Primul focar de gripa aviara aparut in Romania, la Ceamurlia de Jos (Tulcea), a fost inchis la 11 noiembrie, dupa ce s-a constatat ca "puii santinela" care au fost plasati in mai multe gospodarii ale populatiei sunt sanatosi, iar testele de laborator facute pe probe recoltate de la acestia au fost negative.
Alte focare au fost la Maliuc si Caraorman, in judetul Tulcea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.