Stefan Hrusca e un roman autentic. Desi vine in Romania o data la doi ani, gaseste o multime de motive pentru care afirma ca e roman, incepand cu graiul din Maramures si ajungand pana la dorinta de a-si boteza fiul si fetita in Romania, desi s-au nas

Stefan Hrusca e un roman autentic. Desi vine in Romania o data la doi ani, gaseste o multime de motive pentru care afirma ca e roman, incepand cu graiul din Maramures si ajungand pana la dorinta de a-si boteza fiul si fetita in Romania, desi s-au nascut amandoi in Canada. "Sunt roman pentru ca vin acasa sa colind in fiecare an, sa le cant romanilor". Nu vrea sa vada partea urata a existentei, traieste dupa cum ii dicteaza constiinta, si-a gasit in inima Canadei o zona care sa-i potoleasca dorul de Maramures si e mai calculat decat un neamt. Stie foarte bine ce va face la anul, indiferent ca e vorba de profesie sau de vacanta, a devenit un perfectionist si crede cu tarie in diviziunea muncii. De aceea, desi are un studio profesional de inregistrari, il lasa in seama profesionistilor, sotia lui, care este programator, ii face grafica si se ocupa de site-ul pe care l-a si conceput, iar treaba lui e sa umple salile de spectacol.

- Cand ati venit in Romania?

- Am deja o saptamana si am venit pentru lansarea albumului "Iarasi flori dalbe...", iar pe 2 decembrie incep un turneu alaturi de Connex, pentru al treilea an consecutiv. Era obligatia mea sa fiu prezent in Romania de sarbatori pentru ca nu am mai lansat un album de colinde de acum doi
ani. Tot ceea ce fac lansez exclusiv in Romania. In Canada prezint produsul pur si simplu.

- Cum de s-a aflat asa tarziu de faptul ca ati venit in Romania?

- Asa am vrut eu. Imi place sa fiu mai retras. Unii gresesc cand spun ca eu refuz interviuri. Imi place doar sa stau in umbra, nu sa deschid usile, sa dau cu pumnul in masa, sau sa fiu dat afara pe usa si sa intru pe geam.

- Ce va mai atrage la Romania?

- In primul rand locul nasterii. Nu poti uita locul unde te-ai nascut, locul in care ai vazut lumina. Poate ca 8 decembrie, ziua in care m-a adus mama pe lume, este motivul pentru care m-am apucat de cantat colinde. La mine in Maramures, in perioada Craciunului e post si e pacat de la Dumnezeu sa canti altceva decat colinde. Cred ca atunci cand m-o nascut mama mi-o colindat, asa cum le canta de regula mamele copiilor, ca sa adoarma.
In Romania m-am format ca artist. Munca mea, credinta in ceea ce fac si publicul meu din Romania m-au ajutat sa evoluez atat ca om, cat si ca artist.

- Ce v-a determinat sa va stabiliti in Canada?

- Stau in Canada din 1991, acolo am familia, sotia, Geanina si cei doi copii, Stefan, de 13 ani si Andra, de 4 ani.

- Cum v-ati adaptat copiii la un stil de viata care va era total necunoscut?

- Orice parinte se gandeste in mod firesc sa le fie bine copiilor, insa eu n-am premeditat sa ma mut in Canada. Totul a venit de la sine. Am fost acolo, am cantat si m-am simtit, la Beri, la 70 de km de Toronto, unde stau si acum, la fel cum ma simteam in Maramures.
Am stat si in Toronto cativa ani, dar a fost atat de obositor pentru mine, care eram obisnuit cu linistea, incat am hotarat impreuna cu sotia sa ne mutam afara din oras, unde am gasit de altfel si o scoala foarte buna pentru copii, pentru ca asta conteaza cel mai mult. Noi, insa, vorbim in casa limba romana, pentru ca este graiul nostru si vrem sa-l stie si copiii.
Nu exista om care sa-si piarda graiul. Suntem niste computere vii, iar daca ne uitam limba materna inseamna ca cineva a umblat la cutiuta cu memorie.
Copiii mei nu ma striga dad sau father, ci raspicat tata sau Stefan, cum imi spune fetita cand vrea sa obtina ceva. Vorbim romana, simtim ca suntem romani, mancam romaneste.

- V-a fost greu departe de casa, de Romania?

- Pendularea mea in lume se intampla oriunde as fi stat. Ceea ce e cel mai greu pentru mine este faptul ca stau departe de familia mea cinci, sase luni pe an.
Cand au fost copiii mici am stat foarte mult cu ei pentru ca am vrut sa le urmaresc fiecare etapa, fiecare gest, fiecare suras. I-am fotografiat, i-am memorat bine pentru ca as fi regretat daca as fi pierdut copilaria lor.
Cand sunt departe de ei vorbim tot timpul la telefon, insa am observat ca Stefanut imi simte lipsa mai mult decat Andra. Ea e Capricorn, desi e nascuta in aceeasi luna cu mine, si are o personalitate mai puternica, e mai orgolioasa.

- Veti face sarbatorile in Romania?

- Anul acesta voi face doar Craciunul aici, pentru ca am concerte in tara si in Spania. Pe 24 decembrie, in ajun de Craciun, voi petrece cu prietenii mei, pentru ca nu i-am vazut de mult, chiar daca voi sta doar o jumatate de ora la fiecare dintre ei, mi-am propus sa-i vizitez pe toti.
Pe 26 ma intorc acasa, in Canada, pentru a fi cu ai mei de Sfantul Stefan.

- Va ganditi sa colaborati cu cineva din Romania, sa ajutati un debutant sa se lanseze?

- M-am gandit si la acest aspect. In afara de albumul de colinde, voi reveni in Romania in martie pentru a lansa albumul de creatie.
Chiar de cand am venit in Romania am primit niste telefoane de la cantareti romani pentru o colaborare, dar am facut o selectie si am ales o surpriza placuta, foarte romaneasca, pentru concertul de la Brasov, de pe 8 decembrie, care va fi televizat.
Sunt momente cand incepi sa cantaresti lucrurile si refuzi sa crezi ca ai putea da altuia ceva din tine. Am dat o singura piesa Elenei Carstea in '89 sau '90, "Un tren de seara".
Nu mi-a parut rau, dar parca am pierdut ceva din mine. Stiu ca nu e drept sa simt asa pentru ca e firesc sa daruiesti, sa ajuti pe cineva. Deja m-am gandit la cativa solisti deja lansati si la unii debutanti pentru a le incredinta melodii.

- V-ati gandit vreodata la o schimbare de look?

- S-a intamplat o singura data, acum cativa ani cand mi-am tuns parul scurt, in 1996, dar mi-am dat repede seama ca pletele blonde fac parte din personalitatea mea.

- Ce faceti in timpul liber?

- Ma duc la pescuit, ca stau aproape de lac, sau o iau pe Andra si ma duc in parc pentru ca are si ea micile ei bucurii.
Ii plac foarte mult caii si animalele in general, si de aceea o duc la echitatie. Imi place sa ma plimb pur si simplu. Am langa lac niste cararui ca in Maramures.
Alta data ma duc la cumparaturi cu sotia, chiar daca nu-mi place de multe ori, pentru ca femeile, in general, au inclinatia de a se uita la fiecare obiect, de a analiza orice amanunt.
Prefer sa pierd timpul in alt fel atunci cand Geanina face cumparaturi. Sa citesc, sa ma uit prin mall la diferite manifestari artistice, pentru ca se intampla frecvent astfel de evenimente.
Prefer sa-i dau cardul si cand se intoarce, se intoarce, eventual (rade).

"Iarasi Flori dalbe..." in Romania

Cantaretul strabate tara in lung si in lat. Turneul de promovare al celui mai recent album de colinde a inceput chiar ieri, la Timisoara.
Una dintre surprizele acestui turneu o reprezinta concertul de la Brasov, cand Stefan isi va aniversa si ziua de nastere. Urmatoarele date pentru concerte sunt 3 decembrie, la Oradea, 4 decembrie la Baia Mare, 5 decembrie la Cluj, 6 decembrie la Targu-Mures, 7 decembrie la Sibiu, 8 decembrie la Brasov, 9 decembrie la Suceava, 10 decembrie la Iasi si 11 decembrie la Galati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.