Primei promotii de manageri publici i-au fost repartizate locuri de munca, la o saptamana dupa protestul organizat de tineri cu prilejul ceremoniei de absolvire a cursurilor finantate prin programul Phare, aflate in gestiunea Institutului National de
Primei promotii de manageri publici i-au fost repartizate locuri de munca, la o saptamana dupa protestul organizat de tineri cu prilejul ceremoniei de absolvire a cursurilor finantate prin programul Phare, aflate in gestiunea Institutului National de Administratie.
Potrivit unui comunicat de miercuri al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Jozsef Birtalan, au fost asigurate cate zece locuri de munca in cadrul Ministerelor Administratiei si Internelor, Justitiei, Economiei si Comertului, precum si in cel al Integrarii Europene.
De asemenea, cate sapte absolventi vor fi repartizati, in cursul saptamanii viitoare, in Ministerele Finantelor Publice si Mediului si Gospodaririi Apelor, cinci in Ministerul Culturii si Cultelor, cate trei in Ministerul Educatiei si Cercetarii si Institutul National de Administratie si cate doi in Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Secretariatul General al Guvernului si Prefectura Cluj. Alti absolventi ai primei promotii vor fi repartizati in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Sanatatii, Consiliul Judetean Brasov, prefecturile Bucuresti, Iasi, Hunedoara, Dolj, Timis si Valcea.
Dintre absolventi, singura exceptie la asigurarea unui loc de munca o constituie cei care si-au exprimat dorinta continuarii studiilor doctorale in strainatate.
In 25 noiembrie, in cadrul ceremoniei care trebuia sa marcheze debutul in activitate al noii generatii de manageri in cadrul administratiei publice, 86 de tineri au venit cu banderole albe pe brat si au semnalat reprezentantilor autoritatilor statului ca, de pe bancile scolii, au ajuns direct in somaj, intrucat nu le-au fost asigurate locuri de munca.
"Banii contribuabililor europeni, cele patru milioane de euro, au fost cheltuiti pentru administratia publica romaneasca, pentru acest sistem. Deci, acest sistem trebuie sa gaseasca solutii pentru a permite accesul acestor profesionisti. Exista mari probleme de absorbtie a acestor tineri, insa mizam pe vointa politica a actualilor guvernanti, mizam pe o schimbare de abordare a acestei probleme la nivel inalt", declara atunci seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, invitat la ceremonia care nu a mai avut loc.
"Situatia se va rezolva in viitorul apropiat. Noi speram ca, de la 1 decembrie, vor exista oferte pentru acesti absolventi", afirma secretarul de stat Jozsef Birtalan, presedintele ANFP, referindu-se la situatia celor 86 de absolventi.
Birtalan a adaugat ca exista destule legi pentru a proteja acesti tineri, apreciind ca succesul unui astfel de program de pregatire "se va vedea in timp, nu peste noapte". "Exista probleme de mentalitate in sistem. Unii functionari, unele institutii, privesc aceste functii doar ca pe niste noi posturi, mai bine remunerate. Nu inteleg care este rolul si ce beneficii ar urma sa obtina institutia. (...) Nu am spus ca va fi usor sa integram aceasta promotie, insa succesul acestor stagii de pregatire se va vedea abia la promotiile cinci, sase. Abia atunci vom putea trage o concluzie", a afirmat Birtalan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.