Infectarea cu virusul H5 al gripei aviare a fost confirmata in cazul probelor prelevate de la pasari in localitatile Dudescu si Bumbacari din judetul Braila, a declarat directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, transm
Infectarea cu virusul H5 al gripei aviare a fost confirmata in cazul probelor prelevate de la pasari in localitatile Dudescu si Bumbacari din judetul Braila, a declarat directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, transmite Mediafax. Potrivit acestuia, probele vor fi trimise in Marea Britanie, la laboratorul de la Weybridge, pentru a se verifica daca virusul este de tip H5N1, inalt patogen. Cele doua sate sunt invecinate cu Scarlatesti, unde a fost confirmat un caz de gripa aviara saptamana trecuta. Autoritatile au instituit carantina si au dispus sacrificarea a 8000 de pasari din 400 de gospodarii la Dudescu si 250 de pasari din sapte gospodarii la Bumbacari. In acelasi timp, autoritatile locale au dispus vaccinarea antigripala a oamenilor. Un alt focar de gripa aviara a fost confirmat joi in localitatea tulceana Periprava, iar ieri la amiaza se incheiase operatiunea de sacrificare si incinerare a pasarilor. "In Periprava locuiesc 311 persoane, iar valoarea despagubirilor se ridica la aproximativ 200 milioane de lei vechi. Astazi (nr - ieri), localnicii au primit deja ajutoare constand in alimente, iar de maine (nr - sambata) incep operatiunile de dezinfectie in gospodarii. Timp de 24 de zile, localitatea va ramane in carantina", a declarat Marian Avram, seful Directiei Sanitare Veterinare Tulcea. La Scarlatesti a fost finalizata dezinfectia finala, iar la Bumbacari procedurile urmau sa fie incheiate ieri. Tot ieri, urmau sa fie trimisi "puii santinela" la Caraorman, in judetul Tulcea, pentru a testa prezenta virusului gripei aviare dupa dezinfectia finala. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, vanatoarea a fost interzisa in totalitate din judetul Braila, dupa semnalarea primelor cazuri de gripa aviara la pasari. "Vanatoarea a fost interzisa in judetul Braila, iar pasarile salbatice vor fi monitorizate in continuare", se precizeaza in comunicat. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a interzis in luna octombrie vanatoarea pasarilor in intreaga tara, dupa confirmarea primului focar de gripa aviara de la Ceamurlia de Jos, in judetul Tulcea, pentru care vanatoarea a fost interzisa la toate speciile. Reamintim, primul focar de gripa aviara din localitatea Ceamurlia de Jos a fost inchis la 11 noiembrie, dupa ce s-a constatat ca "puii santinela" care au fost plasati in mai multe gospodarii ale populatiei sunt sanatosi, iar testele de laborator facute pe probe recoltate de la acestia au fost negative. Alte focare au fost la Maliuc si Caraorman in judetul Tulcea si Scarlatesti (judetul Braila).(L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.