Institutul pentru Relatii Externe din Stuttgart (Ifa), in colaborare cu Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti si cu Universitatea Nationala de Arhitectura, prezinta expozitia Erich Mendelsohn. In cadrul evenimentului este prezentata vast
Institutul pentru Relatii Externe din Stuttgart (Ifa), in colaborare cu Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti si cu Universitatea Nationala de Arhitectura, prezinta expozitia Erich Mendelsohn. In cadrul evenimentului este prezentata vasta opera a arhitectului Mendelsohn - impartita cronologic pe grupe tematice. Prin aceasta divizare, privitorul - atat specialistii, cat si publicul larg - poate urmari si compara mult mai usor dezvoltarea stilistica a artistului, de la inceputurile creatiei pana in ultimii ani de viata. Constructiile alese pentru aceasta expozitie sunt ilustrate cu ajutorul schitelor, a machetelor, prin desene si fotografii. In cadrul evenimentului va avea loc si un workshop organizat pentru studentii Facultatii de Arhitectura.
Erich Mendelsohn nu lipseste din nici o istorie a arhitecturii secolului XX. Cea mai cunoscuta dintre lucrarile sale, prezenta in mai toate lucrarile in care i se mentioneaza numele, "Turnul lui Einstein" din Postdam, este una dintre putinele opere construite in perioada expresionismului interbelic. Dupa acest manifest, Mendelsohn a realizat nenumarate opere, in Germania, pana la exilarea sa in 1933, iar apoi in Anglia, SUA si Israel. Intrarea intr-un relativ con de umbra s-ar datora, sustine majoritatea specialistilor, lipsei de radicalitate a arhitecturii sale, care este caracterizata de un modernism temperat, departe de utopia sociala a avangardei si sensibil integrat in spiritul metropolitan. Mendelsohn a fost redescoperit si asezat pe locul pe care il merita in istoria Arhitecturii contemporane o data cu punerea in discutie a dogmei moderniste si cu reevaluarea arhitecturii urbane a secolului trecut. Termenii care ii caracterizeaza cel mai bine opera sunt eleganta si bucuria formei. Expozitia este deschisa pana la sfarsitul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.