Vicepresedintele PSD Titus Corlatean, euro-observator la Parlamentul European, a tinut sa sublinieze ca nu exista o conditionare a aderarii Romaniei in functie de adoptarea legii privind statutul minoritatilor, in forma propusa de Guvern. In conditii
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean, euro-observator la Parlamentul European, a tinut sa sublinieze ca nu exista o conditionare a aderarii Romaniei in functie de adoptarea legii privind statutul minoritatilor, in forma propusa de Guvern. In conditiile in care, potrivit lui Corlatean, exista un lobby puternic pentru conturarea acestei conditionari, reprezentantii Puterii ar trebui sa actioneze pentru a separa cele doua aspecte, pentru a nu fi afectata aderarea, atat timp cat Romania respecta criteriile politice, dupa cum reiese din ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene, inclusiv cele legate de drepturile minoritatilor. Corlatean a mai spus ca Romania nu s-a angajat in procesul de negociere a aderarii la UE pentru adoptarea unei legi a statutului minoritatilor. Potrivit vicepresedintelui PSD, Romania a mai cunoscut scenarii de genul celor in care se incearca, pe ultima suta de metri, impunerea unor conditii suplimentare, la momentul admiterii in Consiliul Europei. Corlatean a subliniat insa ca exista totusi o majoritate la nivelul Parlamentului European, care a inteles sa sustina in continuare Romaniei fara conditionarea de adoptarea acestui proiect, in ciuda eforturilor unor parlamentari unguri, care doresc introducerea problematicii minoritatii maghiare la capitolul "conditionalitati". "De regula, pe ultima suta de metri, functioneaza acest tip de scenariu, de a pune criterii suplimentare care, in realitate, nu au nimic de a face nici cu criteriile politice de aderare, nici cu angajamentele asumate de Romania pana in acest moment", a comentat Titus Corlatean. Pesedistul a adaugat ca Parlamentul Romaniei este suveran in adoptarea unei legi a minoritatilor care sa corespunda standardelor europene si sa respecte prevederile constitutionale. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.