Presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, nu se lasa si continua linia initiata de la venirea sa in functie. Dupa ce a respins vehement formula "doua state, un singur popor", Voronin continua sa se implice in procesul educational, sustinand proi
Presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, nu se lasa si continua linia initiata de la venirea sa in functie. Dupa ce a respins vehement formula "doua state, un singur popor", Voronin continua sa se implice in procesul educational, sustinand proiectul unui asa-numit manual de "istorie integrata a Moldovei". Prezentat pe larg in ZIUA, respectivul manual, sub pretentia de a prezenta istoria Moldovei in paralele cu evolutiile europene, manipuleaza faptele istorice si se constituie intr-un element de propaganda desantata in favoarea lui Vladimir Voroni.
Presedintele Voronin a convocat marti, in preziua sarbatoririi zilei de 1 Decembrie, o sedinta cu factori de decizie din Parlament si Guvern in problema implementarii cursului de Istorie integrata in invatamantul preuniversitar, in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei, informeaza AP FLUX, citand un comunicat de presa al Presedintiei.
Manualele pe teava
Potrivit sursei citate, actuala etapa a experimentului de implementare a cursului de Istorie integrata, in care au fost incadrati, in total, 576 profesori de istorie din 469 institutii de invatamant preuniversitar, permite demararea pregatirilor pentru introducerea istoriei integrate in calitate de "curs obligatoriu".
In privinta asigurarii cu manuale de Istorie integrata, Voronin a fost informat ca sunt editate, dupa aprobarea expertilor CE, manualele pentru clasa V, in proces de evaluare la CE se afla manualele pentru clasele VI, VII, VIII, IX si XII, iar cele pentru clasele X si XI sunt in curs de elaborare.
La Chisinau va fi organizat un seminar cu participarea tuturor persoanelor antrenate in aprobarea cursului de Istorie integrata in Republica Moldova, inclusiv a grupului de experti ai CE. Voronin a mentionat necesitatea accentuarii rolului Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului atat in procesul de elaborare si editare a manualelor de Istorie integrata, cat si in definitivarea curriculum-ului la acest obiect. El a accentuat ca noile manuale de Istorie urmeaza a fi nu numai calitative din punct de vedere al continutului, dar si accesibile ca pret, iar din procesul de selectare, editare si repartizare a manualelor trebuie sa fie inlaturat factorul comercial.
Voronin a subliniat ca implementarea cursului de Istorie integrata in Republica Moldova face parte din eforturile de ajustare a standardelor educationale nationale la cele europene.
Manipularea politica in scolile de la Chisinau
Intregul manual pe care l-am prezentat se constituie intr-un imn de slava adus lui Vladimir Voronin. Cartea este intesata de fotografii de genul: Voronin cu Vladimir Putin, Voronin cu Kofi Anan, Voronin cu Papa Ioan Paul al II lea, Voronin cu Jiang Zemin, Voronin cu Ariel Sharon, Voronin cu Ion Iliescu, Voronin cu Lucinschi. Devenit clasic in viata, Voronin este citat in manualul de istorie ca un campion al luptei anti-coruptie: "Exista in Chisinau un raion destul de mare, cu aproximativ 1000 de loturi de casa. Cele mai ieftine in acest raion sunt considerate casele de 100.000 de dolari si mai mult. Dintre proprietarii acestor imobile luxoase doar 18 sunt businessmani. Toti ceilalti sunt membri ai fostelor guverne, care s-au schimbat cum ai schimba manusile, lucratori ai ministerelor, departamentelor, functionari la vama, judecatori, procurori, fosti colaboratori ai politiei si fosti deputati ai Parlamentului".
Autorii asa-zisului manual nu se opresc la propaganda electorala in favoarea lui Voronin. Continua in forta "demascand" Partidul Popular Crestin Democrat, insinuand ca acesta ar fi un partid extremist. In acest scop este citat publicistul englez Pankovski Rafal (sic!) care afirma ca: "PPCD este mostenitorul direct al regimului fascist, responsabil de nimicirea a 300.000 de evrei si tigani pe teritoriul Basarabiei. PPCD este foarte strain de adevarata democratie crestina din Europa". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.