La intalnirea anuala cu comitetul redactorilor mass-media, premierul Ariel Sharon a declarat ieri, la "Casa ziaristilor-Beit Sokolov" din Tel Aviv, ca Israel detine forta si posibilitatea de a ataca Iranul. "Bomba atomica iraniana reprezinta un peric
La intalnirea anuala cu comitetul redactorilor mass-media, premierul Ariel Sharon a declarat ieri, la "Casa ziaristilor-Beit Sokolov" din Tel Aviv, ca Israel detine forta si posibilitatea de a ataca Iranul. "Bomba atomica iraniana reprezinta un pericol nu numai pentru Israel, ci si pentru intreaga lume, a declarat Sharon. Si a continuat: "Iranul atomic nu poate fi scos de pe agenda zilei. Israel nu e lipsit de mijloace de aparare si a luat masurile necesare".
Cateva ore inainte de aceasta declaratie, s-a intrunit Comisia de Externe si Securitate a Knessetului (Parlamentul Israelului). Generalul Aharon Zeevi-Farkas, comandantul serviciilor secrete AMAN ale Zahalului (armata israeliana), a prezentat un raport deosebit de ingrijorator si amenintator privind fabricarea si inarmarea Iranului cu arme nucleare. Teheranul e foarte aproape de a fabrica prima bomba atomica. Generalul a atras atentia ca nu intamplator declaratiile conducatorilor devin din ce in ce mai belicoase la adresa Israelului. Ierusalimul inregistreaza cu ingrijorare refuzul iranian de a stopa programul militar nuclear. Au dat gres toate eforturile comunitatii internationale de a convinge Iranul sa renunte la inarmarea atomica. Seful serviciilor secrete militare israeliene a prezentat in acest sens dovezi, iranienii au sporit ritmul activitatii nucleare, ajungand sa produca 45 de tone de gaz UF6, necesar fabricarii "uraniumului imbogatit". Situatia devine critica, punandu-i pe israelieni in fata unei grave dileme. Daca pana la sfarsitul lunii martie 2006, iranienii nu intrerup procesul de fabricare a bombei, dupa aceasta data, din punct de vedere tehnologic, situatia va deveni ireversibila. Se pare ca Ierusalimul nu-si mai pune sperante in capacitatea responsabililor internationali de a-i convinge sau de a-i constrange pe iranieni sa renunte. Generalul Aharon Zeevi-Farkas n-a insistat asupra optiunilor politico-militare, dar a amintit o situatie similara din anul1981, cand irakienii se pregateau sa puna in functie Reactorul atomic de langa Bagdad. In cateva minute, aviatia israeliana a prefacut Reactorul irakian intr-o imensa groapa de beton si fier vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.