Lindsay Moran a crescut citind carti despre spionii Central Intelligence Agency (CIA) si, dupa ce a absolvit Universitatea Harvard, ea a devenit unul dintre acesti spioni, relateaza ABC News. Insa dupa numai cinci ani de munca sub acoperire, deziluzi
Lindsay Moran a crescut citind carti despre spionii Central Intelligence Agency (CIA) si, dupa ce a absolvit Universitatea Harvard, ea a devenit unul dintre acesti spioni, relateaza ABC News. Insa dupa numai cinci ani de munca sub acoperire, deziluzionata, Moran a demisionat.
"La sfarsitul zilei, chiar realizam ca nu-mi place sa fiu spion. Nu imi facea placere sa scormonesc in vietilor oamenilor si sa profit de slabiciunile sau de necazurile lor" a povestit aceasta reporterilor ABC.
Lindsay Moran a scris o carte despre experienta sa, intitulata "Deconspirarea - Viata mea ca spion CIA". In respectivul volum, ea a dezvaluit cititorilor sai ca spionajul este putin diferit de versiunea hollywoodiana
"In esenta, se poate spune ca, intr-un fel, ti se cere sa trisezi si sa furi pentru Guvernul Statelor Unite" a declarat Chase Brandon, omul de legatura al agentiei cu industria de entertainment.
Moran a dezvaluit ca, uneori, CIA recruteaza oameni din care cred ca vor face ofiteri de exceptie. In cazul sau, ea a mentionat in CV-ul sau aptitudinile sale in ceea ce priveste limbile straine, precum si experienta sa in estul Europei, unde a invatat avand o bursa Fulbright.
O viata anti-Alias
Ea a fost acceptata in Agentie, locul unde a invatat cum sa sara din avioane, cum sa piloteze salupe sau masini de mare viteza. A mai invatat cum sa depisteze daca este supravegheata sau urmarita, si, a mentionat ea - daca a invata acest lucru nu este dificil, "mai complex este procesul prin care sa inveti cum sa fii in garda intotdeauna, cum sa fii constient de absolut tot ce se intampla in jurul tau si sa poti lua notite in timp ce conduci si in acelasi timp sa scrutezi si imprejurimile cu mare atentie. De asemenea, trebuie sa inveti sa pari foarte natural cand faci toate acestea, astfel incat, de exemplu, persoana care te urmareste sa nu poata realiza ca ai descoperit-o. Munca de spion nu este atat de stralucitoare cum pare a fi la Hollywood, nu toti spionii reali sunt James Bond. Am auzit ca volumul meu este comparat cu filmul Alias. Eu as spune ca, dimpotriva, este un soi de anti-Alias. (...) Este o munca murdara pentru ca ii minti pe oameni si te folosesti de ei - asta trebuie sa faci. Asta este realitatea spionajului. Nu esti prietenos si nu te apropii de oameni pentru ca ii placi sau pentru ca doresti sa-ti faci prieteni, ci pentru ca vrei sa afli informatii de la ei, informatii valoroase pentru Guvern".
In misiune in Macedonia
Incepand cu anul 1998, ea a fost trimisa in Macedonia, sub acoperirea titulaturii de diplomat strain. Atunci, ea a descoperit ca nu este foarte greu sa-ti faci relatii cu alti potentiali agenti si ca, uneori, chiar vine de la sine. "In majoritatea tarilor din lume, tintele noastre, agentii straini pe care dorim sa-i recrutam, sunt de obicei barbati. Astfel, unei femei tinere ii este foarte usor sa se apropie de un barbat strain caruia sa-i propuna o iesire la o cafea sau la masa". Insa tot Moran povesteste ca exista o peste care nici o femeie-agent CIA nu trece: "Ca ofiter, in mod categoric nu ajungi sa te prostituezi pentru a-ti atinge scopurile. Totusi, la sfarsitul zilei, tot ceea ce ramane este gandul ca esti in slujba Guvernului, pentru care nimeni nu ar trebui sa te invidieze".
Daca in interes de serviciu Moran se apropia de multi barbati, meseria sa a constituit un dezavantaj in ceea ce priveste viata personala: "eram singura si ma apropiam de 30 de ani - varsta la care intalnirile amoroase nu mai sunt atat de usor de gasit. Mai ales ca Agentia a fost foarte explicita cand mi-a spus ca nu trebuie sa atrag atentia asupra mea sub nici o forma, ca trebuie sa fiu stearsa, plictisitoare si neinsemnata".
In 2003, ea si-a dat demisia de la CIA si i-a marturisit barbatului cu care urma sa se casatoreasca ce meserie a avut ea inainte. "Cand i-am spus cu ce ma ocupasem, el mi-a zis ca, oricum, banuia ceva dubios in ceea ce ma priveste". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.